India mauistid maksid külaelanikele veriselt kätte

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1960. aastate lõpust alanud mauistide mässus on hukkunud tuhandeid inimesi.
1960. aastate lõpust alanud mauistide mässus on hukkunud tuhandeid inimesi. Foto: AFP / Scanpix

India mauistlikud mässulised tapsid vastuseks võimudega koostööle India idaosas Bihari osariigis kümme külaelanikku ja põletasid maha kümneid elamuid.


Kohalike korrakaitsjate kinnitusel piiras üle saja võitleja eile hilisõhtul ümber Phulwaria küla, mille pihta avati hiljem ka tuli, vahendas AFP.

Anonüümseks jääda soovinud politseiallika väitel viis külaelanike vihje varem 11 mauisti vahistamiseni, kellest kaheksa hukati.

Mauistid võtsid rünnaku käigus ka vähemalt kuus pantvangi, kelle viisid enda kaasa Jharkhandi naaberosariiki, kus asub mauistide tugipunkt.

1960. aastate lõpust alanud mauistide mässus on hukkunud tuhandeid inimesi. Peaminister Manmohan Singh on vägivallakampaaniat nimetanud üheks suuremaks ohuks India sisejulgeolekule.

Alles kahe päeva eest tapsid mauistid riigi idaosas asuvas Lääne-Bengali osariigis 24 politseinikku.

Viimased rünnakud tuletasid avalikkusele taas meelde, et maoistlikud mässulised on India maapiirkondades endiselt vägagi tegusad. Nende rühmitused moodustavad «punase koridori» India lõunatipust läbi riigi kesk- ja idaosa metsade kuni naaberriigi Nepalini välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles