Tadžikistan kindlustab Afganistani piiri viljapuuaiaga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Panji jõele Tadžikistani-Afganistani piiril.
Vaade Panji jõele Tadžikistani-Afganistani piiril. Foto: Reporters/SCANPIX

Lõuna-Tadžikistani Khatloni provintsi ametnikud lubavad istutada hiljuti Afganistanilt tagasi saadud territooriumile aprikoosiaiad, vältimaks, et loodusjõud nende territooriumi taas naaberriigile annavad, teatab Raadio Vabadus.

2005. aastal tabasid kahe riigi piiril voolavat Panji jõge suured üleujutused, mille tulemusel sattus umbes 1500 hektarit Tadžikistani ootamatult Afganistani poolele jõest. 

Khatloni provintsi Hamadoni piirkonna juhi Khujamurod Fazliddinovi sõnul saavad nad nüüd valitsuselt 93 miljonit solomit (220 miljonit krooni) jõekallaste kindlustamiseks ja selleks, et istutada Afganistanilt tagasi saadud maale 475 hektarit aprikoosiaedu. Nii loodetakse vältida seda, et Panji jõgi tulevikus jälle sängi muudaks.

Kahe riigi piirivaidlused tõusid hiljuti tähelepanu keskpunkti seoses teadetega Afganistani salaküttidest ja narkosmugeldajatest, kes ületavad ebaseaduslikult Tadžikistani piiri.

Osa Tadžikistani-Afganistani piirile jääva Shurobodi piirkonna mägistest aladest on jätkuvalt täis ka nõukogudeaegseid maamiine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles