Põhja-Korea plaanib uusi laskeharjutusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea rannik.
Põhja-Korea rannik. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea võimud kavatsevad sel nädalavahetusel korraldada Lõuna-Korea merepiiri lähedal elava tulega sõjaväeõppused, mis suurendab niigi teravaid pingeid poolsaare vastasseisus enne loodetavaid uusi kõnelusi.


Mitme vaatleja hinnangul kasutab suletud riik sõjalisi ähvardusi samaaegselt näilise valmisolekuga naasta kuue riigi tuumaläbirääkimistele, et võidelda endale välja paremat positsiooni ja võita uusi järeleandmisi regiooni suurriikidelt, vahendas Reuters.

Põhja-Korea lubas tulistada õppuste käigus neljast punktist läänerannikul ja kahest punktist idarannikul ning keelas nendel aladel laevade liiklemise, teatas oma internetiküljel Lõuna-Korea hüdrograafia- ja okeanograafiaamet.

Eelmisel kuul puhkes kahe Korea vahel vaidlusalase merepiiri lähedal lühike tulevahetus, milles vigastatuid ega materiaalseid kahjusid polnud, kuid lükkas lühiajaliselt langusse Souli aktsiaturu ja Lõuna-Korea woni.

Pärast toda jaanuarikuist intsidenti tulistas Põhja-Korea mitme päeva jooksul sadu mürske vaidlusaluse merepiiri poole, mis aga turgusid enam ei mõjutanud, kuna investorid on selliste aktsioonidega juba harjunud.

Pyongyang on umbes aasta vältel boikottinud kuue riigi kõnelusi oma tuumarelvaprogrammi lõpetamiseks majandus- ja humanitaarabi vastu. Surve kõneluste jätkamiseks on nüüd taas kasvanud, sest ÜRO mullused sanktsioonid süvendasid veelgi suletud riigi majandusraskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles