Soomes said vargad kätte üle 100 000 maksekaardi andmed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaart
Krediitkaart Foto: Corbis / Scanpix

Helsingi kriminaalpolitsei uurib Soome oludes erakordselt laiaulatuslikku maksekaardiandmete vargust, mis puudutab kümneid tuhandeid kliente.


Halvasti kaitstud kaupluse maksesüsteemist on uurijate kahtluste kohaselt kätte saadud üle 100 000 maksekaardi andmed, neist vähemalt 40 000 kaarti on praegugi veel kehtivad, kirjutas

Helsingin Sanomat võrgulehes

.

Soomes võib see juurdlust juhtiva kriminaaluurija Jukkapekka Risu arvates olla läbi aegade suurim kaardiandmete vargus.

Risu ei taha avaldada, millisest kauplusest räägitakse, ent see polevat internetiäri.

«Varastatud kaardiandmete hulgast võib igaüks järeldada, et kõne all on suur äri. See asub Helsingis,» soostub ta vaid ütlema.

Kaardiklientidel pole uurija arvates veel praegu vaja muretseda. Panga või kaardi väljastajaga soovitab ta ühendust võtta vaid juhul, kui ilmnevad kuritarvitamised. Seda saab inimene oma arvelt ka ise jälgida.

Kaupluse nime avaldamine võiks uurija hinnangul aga põhjustada ebaõiglaselt suurt kahju ettevõttele, sest praegustel andmetel polevat vargusest tekkinud kahju veel kuigi suur, mistõttu ei kaaluvat see üles ettevõtte ärihuvisid.

Kurjategijad on seni teadaolevalt kasutanud vaid kahe soomlase ja mõne välismaalase andmete põhjal tehtud ebaseaduslikke koopiakaarte. Esimest korda katsetati neid jaanuari keskel. Samal kuul on ka andmed varastatud.

Küberrünnaku ohvriks langenud ettevõte seadistas magnetribakaartide andmed nii, et neid oli võimalik lugeda ka interneti kaudu. Selline info oli kogunenud juba mitu aastat. Praeguseks on kauplus oma süsteeme uuendanud.

Soome politsei kahtlustab, et ka kurjategijad on välismaalased. Seni on jäljed viidanud Rumeenia ja USA suunas. Helsingi uurijad on palunud abi oma sealsetelt kolleegidelt. Samuti soovitatakse kaupmehi kontrollida oma maksesüsteemide turvalisuse ajakohasust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles