IAEA endine juht kõigutab Egiptuse võimupaati

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed ElBaradei toetajad ootamas oma kangelast Kairo lennujaamas.
Mohamed ElBaradei toetajad ootamas oma kangelast Kairo lennujaamas. Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse julgeolekuametnikud hoiatavad suurte kogunemiste korraldamise eest, mida võidakse planeerida ÜRO tuumajärelvalve juhina tegutsenud Mohamed ElBaradei vastuvõtmiseks kodumaal.

 
IAEA ehk Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri eesotsas Nobeli rahupreemia laureaadiks saanud suurte kogemustega mees võib meedia andmetel kaaluda ka kandideerimist järgmistel presidendivalimistel ning opositsioonijõud tahavad teda täna tervitada kangelasena, vahendas BBC News.

Egiptuses on suured rahvakogunemised keelatud ja need võidakse laiali ajada. Kairo lennujaama, kuhu kodumaale naasjat pärastlõunaks oodati, organiseeriti täna tugevdatud valve.

ElBaradaei on IAEA eesotsas teeninud hea reputatsiooni. Ta astus sellest ametist tagasi novembris ning nüüd nähakse temas kõige usutavamat opositsiooni kandidaati Egiptuse presidendivalimistel.

Egiptuse ametisolev riigipea Hosni Mubarak on valitsenud juba peaaegu kolm aastakümmet ning praegu spekuleeritakse üha elavamalt selle üle, et ta võib 81-aastaselt valmistada pinda ette oma poja Gamali võimuletulekuks.

ElBaradei ei välista ise kandideerimist presidendiks tingimusel, et uued reformid tagavad ausa võistluse.

Praeguste seaduste kohaselt on tal sisuliselt võimatu oma kandidatuuri järgmisel aastal üldse üles seada, sest selleks peab isik olema juhtinud vähemalt aasta üht ametlikult tunnistatud parteidest, mis on tegutsenud vähemalt viis aastat, või saama veerand tuhande praeguse valitud rahvaesindaja toetuse, vahendas AFP.

12 aastat tuumaagentuuri juhtinud ElBaradei pooldajad on alustanud juba kampaaniat suhtlusportaali Facebook veergudel, kus kehutati inimesi minema täna lennujaama kolmeliikmeliste rühmadena, mis on seaduses kirja pandud suurim koos avalikult koguneda võivate inimeste hulk.

Egiptuse opositsioon ja ühiskondlikud rühmitused on pikalt kaevanud riigis valitseva autoritaarse korra üle, mis avaldub eriolukorra seadustes ja julgeolekujõudude tegevuses.

Muu hulgas on võimud keelanud ka usulistel vaadetel põhineva suurima opositsioonipartei - Moslemi Vennaskonna tegevuse. Selle liikmed peavad kandideerida valimistel sõltumatutena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles