FBI lõpetas antraksirünnakute uurimise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAarmee biokaitse ekspert doktor Bruce E. Ivins viis aastat enne enesetappu Fort Detricki laboris. Mehe tööks oli välja töötada vaktsiini Siberi katkule. katkule.
USAarmee biokaitse ekspert doktor Bruce E. Ivins viis aastat enne enesetappu Fort Detricki laboris. Mehe tööks oli välja töötada vaktsiini Siberi katkule. katkule. Foto: AP / Scanpix

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) pani ametlikult kalevi alla ühe viimase aastakümne õnnetuma juurdluse, mis pidi välja selgitama 2001. aastal riiki terroriseerinud Siberi katku kirjade tagamaad.


FBI lõppjärelduseks jäi, et ise tekitatud antraksi spooridega nakatatud kirju ametiasutustele ja meediale saatnud ja sellega viie inimese surma põhjustanud armeeteadlane Bruce Ivins tegutses üksi, vahendas Associated Press.

Siberi katkuna tuntud haiguse võimalik levik tekitas paanikat niigi 9/11 terrorirünnakute järel vapustatud ühendriiklastes. FBI lõpetas juhtumi uurimise pärast aastaid kestnud valede juhtlõngade kontrollimist, mis ei viinud kellegi vahistamiseni, ning paisutas avalikku kriitikat.

Ivins tappis end kahe aasta eest, kui prokuratuur valmistus talle rünnakute toimepanemises süüdistust esitama. Siberi katku ravi ja vaktsiinide välja töötamisega tegelenud teadlane ise eitas oma seotust kirjadega ning ka mehe pere ja mõned sõbrad väidavad siiamaani, et ta oli süütu.

FBI värskelt avaldatud dokumendid pakuvad nüüd Ivinsi isikust terviklikumat portreed. Teda kujutatakse vaimsete häiretega teadlasena, kelle elutöö Siberi katku uurimisel oli nurjumas. USA valitsuse reageering uuele ohule aga tõstis selle taas tähelepanu keskmesse.

Samuti olevat mehel olnud aastakümneid vastu pidanud kinnisidee üliõpilaskorporatsiooni Kappa Kappa Gamma vastu, mille hoone juurest Princetoni linnas New Jerseys ta oma antraksikirju seadusandjatele ja meediale postitas.

Hiljem pakkus ta uurijatele ise abi ning juhtis neid valedele jälgedele. 2002. aastal läbis teadlane ka valedetektori testi. Nüüd avaldatud dokumentidest selgub, et antraksikirjades olid ka salakoodid, mis viitasid kas mõnele Ivinsi kolleegile või vihale New Yorgi vastu.

Ivinsi advokaadi sõnul pole aga võimudel senini mingeid kindlaid tõendeid ning nende kahtlus langes armeeteadlasele alles pärast seda, kui avastati, et tollel on psühholoogilisi probleeme.

Paljude teistegi vaatlejate arvates pole FBI suutnud koguda selliseid tõendeid, mis ka kohtus vastu peaksid, aga kuna peakahtlusalune on surnud, siis sellega rahuldutakse.

Siberi katku paanikas suleti riigis veidi enam kui kaheksa aasta eest postiasutusi, kongressihooneid ja erakontoreid ning neid uurisid ja puhastasid kaitseülikondades eritöötajad.

FBI uurijad üritasid algselt ehitada juhtumit teise samal ajal samas armeelaboris töötanud bioloogilise sõja eksperdi Steven Hatfilli ümber, ent hiljem loobusid sellest uurimisversioonist ning pidid maksma valesti kahtlustatule mitme miljoni dollari suuruse kahjutasu.

2001. aasta antraksikirjad tapsid kokku viis inimest: kaks pealinnas Washingtonis elanud postitöötajat, ühe New Yorgi haiglatöötaja, ühe Florida fototoimetaja ja ühe eaka naisterahva, kelle kokkupuudet nakatatud kirjadega ei suudetudki kindlaks teha.

17 inimest haigestus Siberi katku, kuid pääses eluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles