Portugal kiirustab Madeirale abi saatma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Portugali sõjavägi saatis eripäästemeeskonnad tulvade ja mudavoogude all kannatavale Madeira saarele, kus on tormi ja paduvihmade tõttu hukkunud juba mõnikümmend inimest.


Saare kõrgendikelt vajub tonnide kaupa muda ja kive pealinna Funchali ja teiste linnade tänavatele ning ametnikud kardavad ohvrite arvu tõusmist. Mõnes piirkonnas on kanalisatsioon, elektriühendus ja telefoniliinid katkenud, vahendas

BBC News

.

Madeiral viibiv peaminister Jose Socrates lubas teha saare aitamise nimel kõik. Portugali siseministri Rui Pereira teatel võidakse välja kuulutada eriolukord ning paluda ka Euroopa Liidult abi.

Portugali merevägi saatis välja helikopteritega varustatud fregati Corte Real meditsiinivahenditega, edastas AFP.

Kriisipiirkonda on teel veel kaks helikopterit ja kaks C-130 Hercules transpordilennukit. Samuti on saarele lähetatud erimeeskonnad, mille koosseisu kuulub rohkem kui poolsada sõjaväepäästjat koos otsingukoertega ning mõnikümmend tuletõrjujat.

900 kilomeetri kaugusel mandrist asuvat Madeirat külastab palju välisturiste. Kõige rängemalt mõjutatud piirkondade seas on ka saare pealinn. Sealt edastatud telepildis näidati muda ja risu voolamas kitsaid kanaleidmööda ning tänavaid vee alla jäämas.

Mitmel pool on murdunud puud ning voogudega kaasa veetud autod blokeerinud läbipääsu. Mõnes kohas pühiti minema sillad ja teed, mis takistab päästjatel jõudmast abivajajateni. Kohaliku meedia teatel muretsetakse enim mägede vahel asuva Nunnade oru elanike pärast, kes on jätkuvalt isoleeritud.

BBC korrespondendi sõnul oodatakse paduvihmasid ka pühapäeval, kuid need ei tohiks enam uusi kiirtulvasid mägedest alla tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles