Taliban lükkas tagasi Karzai rahupakkumise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai (keskel) auvahtkonda üle vaatamas.
Afganistani president Hamid Karzai (keskel) auvahtkonda üle vaatamas. Foto: AFP / Scanpix

Afganistanis valitsuse ja rahvusvaheliste vägede vastu võitlevad taliibid ei taha president Hamid Karzaiga rahu üle läbi rääkida, hoolimata NATO pealetungiga kasvanud survest ja rühmituse tähtsuselt teise mehe vangilangemisest.


Karzai uuendas oma üleskutset rahu sõlmida Talibanile alles laupäeval parlamendis esinedes, kuid islamivõitlejad on varemgi korduvalt sellised pakkumised tagasi tõrjunud, vahendas Reuters.

Taliban nõuab, et enne mingite kõneluste algust peavad võõrväed Afganistanist lahkuma. Seni on võimudega peetud vaid üksikuid katselisi kõnelusi kõneluste võimalusest.

Karzai viimast üleskutset kommenteerinud Talibani esindaja Qari Mohammad Yousuf nimetas presidenti marionetiks, kes ei saa rahvast ega valitsust esindada. «Ta sumab korruptsioonis ning on ümbritsetud sõjapealikest, kes end rikastavad.»

2001. aasta kollapsi järel tasapisi mõju kasvatanud Taliban on viimasel ajal taas jõulise surve alla sattunud, sest NATO ja USA väed on asunud uuele suurpealetungile sisside vastu Afganistani lõunaosas, et võimaldada valitsusvägedel seal kontroll haarata.

Pakistanis vangistati sel kuul kolm kõrget Talibani juhtisikut, nende seas välikomandör mulla Abdul Ghani Baradar - seni tabatuist kõrgeima profiiliga taliibide liider. Sellegipoolest on islamisissid jäänud kangekaelseks ning jätkavad võitlust ülekaaluka jõu vastu, mis on tekitanud paljudes küsimuse, kaua lääneriigid jaksavad veel Afganistanis püsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles