Iisraeli ametnikud kopeerisid Briti passe lennujaamas

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turva- ja isikukontrollile viitav silt Ben Gurioni lennujaamas Tel Avivi lähedal.
Turva- ja isikukontrollile viitav silt Ben Gurioni lennujaamas Tel Avivi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia meedia andmetel pidid kuus Briti kodanikku, kelle identiteeti kasutasid eelmisel kuul Dubais palestiina äärmuslase arvatavad tapjad, loovutama lühiajaliselt oma passid Iisraeli lennujaamas.


Telegraph.co.uk

kirjutas diplomaatilistele allikatele viidates, et juudiriigi ametnikud kopeerisid passe, mida hiljem kasutasid väidetavalt salaagendid.

Briti välisministeeriumi ametnike sõnul informeeriti ministreid, et lennujaama läbimisel talletasid Iisraeli immigratsiooniametnikud dokumentide nimed ja numbrid, mille alusel tehti teistele isikutele uued passid.

Kopeeritud passid ei olnud biomeetrilised, mis tähendab, et neisse polnud paigaldatud ka elektroonilist kiipi. Kõik identiteedivarguse ohvriks sattunud britid elavad Iisraeli aladel, atentaadi toimepanijad kasutasid aga ka kolme juudiriigis elava Iiri kodaniku ning ühe Saksa ja ühe Prantsuse kodaniku identiteeti.

Dubais jaanuari teisel poolel tapetud Mahmoud al-Mabhouh oli üks islamistliku Hamasi sõjalise tiiva asutajaid ning tagaotsitav kahe puhkusel viibinud Iisraeli sõduri röövimise ja tapmise pärast 1989. aastal.

Mabhouhi tapmiseks kasutati keerukat skeemi, milles osales vähemalt üksteist turistiks maskeerunud isikut, nende seas üks naine. Maailma meedias peetakse kõige tõenäolisemaks Iisraeli luureteenistuse Mossadi seotust, ehkki välistada ei saa ka teisi organisatsioone.

Briti välisminister David Miliband arutas seda teemat varem sel nädalal, kui diplomaatiline kriis eskaleeruda ähvardas, ka Iisraeli suursaadikuga Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles