Briti suursaadikut ei lastud Vene tuumakütuse hoidlasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia suursaadik Venemaal Tony Brenton.
Suurbritannia suursaadik Venemaal Tony Brenton. Foto: Reuters / Scanpix

Briti suursaadikut Venemaal Tony Brentonit ei lastud eile Murmanskis asuvasse kasutatud tuumakütuse ajutisse hoidlasse, mille rajamist Suurbritannia 23 miljoni naelaga rahastas.

«Suurbritannia suursaadik Tony Brenton ütles eile Murmanskis, et tema mittelubamine antud objektile tekitab sügavaimat üllatust ning põhjustab tõsist muret seoses Briti osaluse jätkumisega selles vallas,» teatas reedel Briti saatkond.

Suurbritannia investeeris Atomfloti ajutise kasutatud tuumakütuse hoidla rajamisse 23 miljonit naela, kinnitas esindus.

«Objekti eesmärgiks on aidata kaasa tuuma- ja radioaktiivsete jäätmete kindlale ja ohutule hoiustamisele, samuti kindlale ja ohutule käitlemisele,» märgitakse pressiteates.

Atomfloti juhtkond kinnitas Interfaxile reedel, et ettevõtte territooriumile ei lubatud tõepoolest Brentonit ega teda saatnud Briti mereväeatašeed Harry Newtonit ja Briti Petebruri peakonsulaadi osakonnajuhti Anna Mõslovat.

«Diplomaate ei lastud režiimsesse ettevõttesse. Miks - see küsimus pole meile. See pole meie, vaid kompetentsete organite prerogatiiv - määrata, keda lasta, aga keda mitte,» selgitas ettevõtte esindaja.

Suurbritannia osalusel viiakse Murmanski oblastis ellu mitmeid projekte. Prioriteetseteks nende seas on kolme tuumaallveelaeva utiliseerimine, kuivhoidla ehitus kasutatud tuumakütusele ettevõttes Atomflot ning infrastruktuuri loomine tuumaallveelaevadelt pärit kasutatud tuumakütuse käitlemiseks Andrejevi suudmelahes asuvas endises mereväebaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles