EL on mures valepasside kasutamise pärast Dubai mõrvajuhtumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. jaanuaril Dubai emiraadis tapetud Mahmud al-Mabhuhi mõrvas tagaotsitavaks kuulutatud eurooplased.
20. jaanuaril Dubai emiraadis tapetud Mahmud al-Mabhuhi mõrvas tagaotsitavaks kuulutatud eurooplased. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu eesistujamaa Hispaania väljendas täna muret ühenduse passide kasutamise üle Dubais jaanuaris Hamasi komandöri tapnud arvatavate salaagentide poolt.


«Oleme äärmiselt murelik, et Euroopa passe... saab kasutada erineval viisil teiseks eesmärgiks,» ütles Hispaania välisminister Miguel Angel Moratinos täna AFP teatel Brüsselis ajakirjanikele.

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman kohtub täna Belgia pealinnas Moratinose ja mitme teise Euroopa ametivennaga, et anda selgitusi, miks kasutasid Mahmud al-Mabhuhi arvatavad tapjad Briti, Iiri, Prantsuse ja Saksa kodanike võltsitud passe.

Iisraeli asevälisminister Danny Ayalon ütles laupäeval, et passide võltsimise ümber puhkenud diplomaatiline tüli ei mõjuta juudiriigi suhteid Euroopaga, kuna Iisrael pole tema sõnul mõrvaga kuidagi seotud.

Sellele vaatamata kutsusid Suurbritannia, Iirimaa, Prantsusmaa ja Saksamaa eelmisel nädalal Iisraeli suursaadikud oma välisministeeriumisse juhtumi kohta selgitusi jagama.

Eile kirjutas The Sunday Times anonüümsetele allikatele viidates, et Mabhuhi tapmise kiitis heaks Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu isiklikult, kes kohtus eriteenistuse Mossad peakorteris ka tapjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles