Taani sattus valitsusremondi lävele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen
Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen Foto: Reuters / Scanpix

Taanis pani ameti maha teravat kriitikat pälvinud kaitseminister Søren Gade, kohaliku meedia ennustuse järgi ootab valitsust ees veel mitu muudatust.


Peaminister Lars Løkke Rasmussen peaks uutest ministritest teavitama avalikkust tänasel pressikonverentsil, vahendas

Reuters.

Taani valitsuses on 19 ministrit, ringhäälingufirma DR prognoosi järgi vahetub neist välja 12.

Praeguseks on teada vaid liberaalide sekka kuuluva Søren Gade lahkumine. Mees rääkis eile ajalehele Jyllands-Posten, et teeb poliitikaga üldse lõpparve.

Gadet kritiseeriti teravalt pärast seda kui selgus, et vaidlusaluse Afganistani-raamatu araabiakeelse tõlke autoriks on kaitseministeeriumi töötaja. Kõnealuses raamatus räägib eriüksuste sõdur Thomas Rathsack oma läbielamistest Afganistanis ja Iraagis.

Taani kaitseministeerium üritas takistada mälestusteraamatu ilmumist, kuna leidis, et detailsed kirjeldused liitlasvägede tegevusest on kahjulikud.

Gade sattus ebasoosingusse juba 2007. aastal, kui kohalik meedia sai juhuslikult teada valitsuse otsusest saata sõdureid Iraaki. Taani politsei uurib hiljuti avalikkuse ette tulnud väiteid, mille järgi lekitas salajast infot Gade isiklik assistent Jacob Winther.

Ka Winther on teatanud ametist lahkumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles