Putin ajab suurfirmat põhja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa üks suurem mineraalide ja terase eksportija Mechel sattus mõne kuu eest presidendi rollist peaministri ametisse taandunud Vladimir Putini ägeda rünnaku alla ning kaotab börsil kiirelt väärtust.

 

Teresefirmade omanikega kohtunud valitsusjuht kritiseeris teravalt suurettevõtte hinnapoliitikat ja väidetavat maksudest kõrvalehoidmust, mis on tekitanud huvi ka monopolide vastu võitlevates organites, vahendas Reuters.

«Meil on üks austatud kompanii nimega Mechel,» alustas Putin. «Muuseas, me kutsusime ka selle omaniku ja juhi tänasele kohtumisele, kuid ta jäi äkki haigeks…»

Tänavu esimeses kvartalis müüs see kompanii aga peaministri sõnul mineraale välismaal poole odavamalt  kodumaal kehtivatest hindadest ja seega ka maailmahindadest. «Kus on siin marginaal, maksud riigile?» küsis Putin.

«Mõistagi, haigus on haigus, kuid ma usun, et Igor Vladimirovitš (Zjuzin) peaks paranema niipea kui võimalik, sest muidu peame me saatma talle arsti ja kõik need probleemid lahendama,» jätkas ta ähvardavalt.

«Ma palun föderaalsel monopolivastasel teenistusel pöörata eritähelepanu sellele probleemile ja võib-olla isegi peaprokuratuuri uurimiskomiteed. Me peame aru saama, mis toimub.»

Putini selline seisukohavõtt viis New Yorgi börsil registreeritud suurfirma kiiresti hävingu äärele ning selle aktsiate hind kukkus pea kolmandiku võrra.

Börsikauplejad näevad rünnakus sarnasusi mitme aasta taguse kampaaniaga naftagigandi Jukose vastu, mille endine juht Mihhail Hodorkovski istub juba pikemat aega vanglas ning üksused jaotati laiale valitsusmeelsematele konkurentidele.

Mechel on riigis aga suurim koksisöe kaevandaja ning kuues terasetootja. Hoobilt väärtusest viis miljardit dollarit kaotanud ettevõtte otsib nüüd võimalust alustada võimudega dialoogi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles