USA kaitseminister: NATOt ähvardab kriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates.
USA kaitseminister Robert Gates. Foto: AFP / Scanpix

NATO seisab silmitsi tõsise kriisiga, kuna Euroopa riigid pole aastaid kaitsevaldkonda piisavalt investeerinud ning suhtuvad sõjalisse jõusse vastumeelselt, ütles täna Washingtonis USA kaitseminister Robert Gates.


Pentagoni juhi sõnul on näiteks helikopterite ja transpordilennukite krooniline nappus Afganistanis näide sellest, kuidas liikmesriikide madalad kaitsekulutused alliansi missiooni kahjustavad, vahendas AFP.

Gates ütles NATO uue strateegilise kontseptsiooni seminaril peetud kõnes NATO juhtidele ja ametnikele, et alliansi ees seisavad ülimalt tõsised, pikaaegsed ja süstemaatilised probleemid.

Tema sõnul on Euroopas suur osa rahvast ja poliitikutest vastu sõjalise jõu kasutamisele ja sellega kaasnevatele riskidele. Euroopa demilitariseerimine oli 20. sajandil küll õnnistus, kuid takistab alanud sajandil julgeoleku ja püsiva rahu saavutamist, märkis ta.

Kuna Euroopa liitlasriigid paistavad seetõttu nõrgana, võib «vaenulikel riikidel tekkida ahvatlus valearvestusteks ja agressiooniks», ütles Gates.

Vähesed kaitsekulutused kahjustavad Gatesi sõnul otseselt NATO tegutsemist Afganistanis ja mujal. Peale selle, et konfliktikoldes on juba aastaid olnud vajaka transpordilennukitest ja helikopteritest, vajab allianss ka rohkem tankimislennukeid ja mehitamata luurelennukeid.

Gates avaldas kriitilises sõnavõtus siiski NATO liikmetele ka kiitust, öeldes, et alliansi juhid peaksid ühenduse reformimisel võtma eeskuju rohkem kui 120 000 sõjaväelasest, kes praegu Afganistanis NATO ühismissiooni raames üheskoos ja pühendunult tegutsevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles