Kreekas algas üldstreik

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded kreeklased marsivad täna suurmeeleavaldusele parlamendi ette ning kuni kaks miljonit inimest võtab arvatavasti osa ööpäevasest üldstreigist, et avaldada protesti valitsuse kärpeprogrammi vastu, millega külmutatakse nende palgad, aga suurendatakse makse.


Euroopa Liidu ametnike visiidiga samal ajal korraldatav streik sulgeb riigis nii koolid kui haiglad ja häirib tõsiselt ühistransporti, vahendas Reuters.

Maa peale jäävad ka kõik lennukid, välja arvatud eriolukordadeks mõeldud, ning laevad sadamatest ei välju.

Tänase tööseisaku korraldavad ühiselt nii era- kui avaliku sektori ametiühingud, mis esindavad kokku viit miljonit inimest. Nende hinnangul tabavad valitsuse kärpeplaanid kõige rängemalt vaeseid.

ELi ametnikud saabuvad hindama, kas Kreeka on liikumas kahekohalise näitajaga eelarvepuudujäägi kahandamise suunas. Kreeka rahandusministri George Papaconstantinou sõnul võidakse seejärel võtta vastu uusi meetmeid defitsiidi piiramiseks.

Kreekas on streigid üsna tavalised ning tänavaprotestid kipuvad aeg-ajalt muutuma ka vägivaldseks, kuis praegune reaktsioon valitsuse vastu on seni jäänud üsna vaoshoituks. Küsitlused näitavad, et rahvas tahab anda veel võrdlemisi noorele valitsusele aega.

Samuti pole eelmised aktsioonid suutnud kõigutada valitsuse plaane. Mitme nädala eest protesti märgiks maanteedele ilmunud põllumeeste tõkked lammutati hiljem järeleandmisi saavutamata.

BBC Newsi andmetel on tänaseks kavandatud aktsioon seni suurim protestimeeleavaldus pärast seda, kui sotsialistide valitsus teatas meetmetest riigivõla ja eelarvepuudujäägi kontrolli alla saamiseks. Kahe nädala jooksul on see aga juba teine üldstreik.

Kreeka võlakoormus küündib praegu juba 13 protsendini, mida on neli korda enam, kui eurotsooni reeglid lubavad. Sotsialistide valitsus on lubanud puudujääki tänavu kahandada viie protsendipügala võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles