Tšehhi soomukitehingus kahtlustatakse korruptsiooni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandur II soomuk Tšehhi armees testimisel.
Pandur II soomuk Tšehhi armees testimisel. Foto: Tšehhi kaitseministeerium / wikipedia.org

Tšehhi politsei uurib meediasse ilmunud korruptsiooniväiteid, mis seostavad riigi kaitseministrit ja parteisid altkäemaksu võtmisega armeele Austriast uute soomukite ostmisel.


Kohalik päevaleht DNES kirjutas hiljuti võimalikust korruptsioonist suurtehingus, millega Tšehhi valitsus ostis Austria kompaniilt Steyr sõjaväele üle saja uue Pandur-soomuki, vahendas AFP.

Mullu märtsis sõlmitud lepingu järgi maksis riik 107 sellise sõiduki eest 14,4 miljardit Tšehhi krooni (ligi 8,75 miljardit Eesti krooni), mis ajalehe andmetel oli liiga kallis - umbes kolm korda rohkem, kui Portugali relvajõududele müüdud sarnaste sõidukite hind.

2006. aastal plaanis Tšehhi osta pea kaks korda rohkem selliseid soomukeid, kuid vähendas tehingu mahtu pärast testimisel ilmnenud probleeme.

DNES avaldas nüüd varjatud kaameraga salvestatud intervjuud kahe endise Steyri juhtiva töötajaga, kes mainisid, et seoses tehingutega maksti boonuseid nii poliitilistele erakondadele kui ka mitmele poliitikule, nende seas kaitseministrile Martin Bartakile.

Bartak ja endine kaitseminister Karel Kühnl ning ka endised peaministrid Stanislav Gross ja Jiří Paroubek lükkasid süüdistused tagasi. Politsei teatas aga eile, et asub lehe väiteid lähemalt uurima. Esimesi tulemusi oodatakse märtsiks - kaks kuud enne uusi parlamendivalimisi.

Steyr kuulub USA kompanii General Dynamics alla. Ka selle konkurente kahtlustatakse Kesk-Euroopas altkäemaksude andmises, vahendas YLE Uutiset. Soome firma Patria peab tõrjuma selliseid süüdistusi Sloveenias ja Horvaatias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles