Iraanis puuakse koidikul kümned surmamõistetud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlannad riigilippudega.
Iraanlannad riigilippudega. Foto: AFP / Scanpix.

Iraani pealinnas Teheranis kavatsetakse pühapäeval hukata kokku mõnikümmend inimest, kes on surmaotsuse saanud erinevate raskete kuritegude eest.

 

Kohaliku meedia andmetel puuakse koidikul teiste seas üles paarkümmend uimastivedajat ning kümme mõrvarit, vahendas Reuters. Neist paljude hingel olevat rohkem kui üks kriminaalne tegu.

Teherani prokuratuurist aga teatati, et hukatavate seas on lisaks eelmainituile ka inimesi, kes ohustasid avalikku julgeolekut, abielurikkujaid ja vargaid. Surmanuhtlused viiakse tavaliselt täide vanglates.

Islamivabariigi politsei on viimastel nädalatel korraldatud haarangu käigus taas arreteerinud kümneid inimesi, keda süüdistatakse moslemile mittekohases «ebamoraalses käitumises».  

Maailma inimõiguslastele valmistavad sügavat muret ka sealsetes kohtutes sageli määratavad surmanuhtlused, mis viiakse ka täide – üldjuhul poomise läbi. Rohkem hukatakse inimesi vaid Hiina Rahvavabariigis.

Iraanis teenitakse tavaliselt kõige karmim võimalik karistus ära mõrva, abielurikkumise, vägistamise, relvastatud röövi, usust taganemise või narkokaubanduse eest, mis kõik väärivad šariaadi järgi surma.

Eelmisel aastal hukati islamivabariigis vähemalt 317 inimest. Sel kuul on seni hukatud kokku kümmekond inimest, mullu septembris aga saadeti ühe päevaga teise ilma 21 kurjategijat.

Teheran tõrjub järjekindlalt rahvusvaheliste organisatsioonide kriitikat inimõiguste rikkumisest ning süüdistab omakorda läänt topeltstandardites ja silmakirjalikkuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles