Venemaa süüdistab Bushi veteranide solvamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush mullu kõnelemas kommunismiohvrite memorjaali juures Washingtonis.
USA president George W. Bush mullu kõnelemas kommunismiohvrite memorjaali juures Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa välisministeerium kritiseeris täna teravalt USA presidenti George W. Bushi, kes seadis hiljutises kõnes võrdusmärgi saksa natsismi ja nõukogude kommunismi kuritegude vahele.

 

Moskva hinnangul on säärane arvamus solvav nii vene sõjaveteranidele kui ka teiste liitlaste vägede võitlejatele ning seda seisukohta väljendati ka ametlikus teates, mille väljastas välisministeerium, vahendas RIA Novosti.

«USA president George W. Bush kirjutas eelmisel nädalal alla järjekordsele proklamatsioonile «orjastatud rahvaste» teemal, millega ta astub igal aastal üles juba «külma sõja ajal» vastu võetud seaduse alusel,» leitakse avalduses.

Vene välisministeeriumi hinnangul on aga tänavu uus see, et täiesti ühemõtteliselt seati võrdusmärk sakslaste natsismi ja nõukogude kommunismi vahele, mida nüüd nimetatakse 20. sajandi «ühiseks kurjuseks».

«Sellist laadi hinnangud ainult joovastavad neid jõude, kes poliitiliselt omakasupüüdlikel eesmärkidel pürgivad faktide võltsimise ja ajaloo ümberkirjutamise poole. Kõik see toimub hämmastava tolerantsuse foonil, mida ilmutatakse Ühendriikides neile, kes reas Euroopa riikides katsuvad puhtaks pesta «oma» natsistide käsilasi,» kõlab avalduses karm süüdistus.

Venemaa nimetas «kurvastavaks» asjaoluks seda, et «21. sajandi uutes realiteetides kestab edasi vana «külm sõda» inimeste mõistuse pärast, seejuures kaheldavaid näiteid kasutades.» Moskvas ollakse kindlalt veendunud, et taolised paralleelid ei vääri ei ajaloolisest ega üldinimlikust vaatepunktist kriitikat.

«Ajaloolised faktid on vääramatult selle tunnistajaks, et NSVL andis otsustava panuse võitu saksa fašismi üle. Nimelt just tänu Nõukogude Liidule, nõukogude inimeste sõjalisele ja tööalasele sangarlusele päästeti Euroopa natsistlikust okupatsioonist ja orjastamisest. Mälestus sellest jääb igaveseks alles tänulikele järeltulevatele põlvedele,» tõdetakse avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles