Türgi süüdistab seitset kõrget ohvitseri putšiplaanis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid seismas sõjaväeakadeemia sissepääsu ees, kui politsei otsib läbi ühe erukindrali elupaika.
Türgi sõdurid seismas sõjaväeakadeemia sissepääsu ees, kui politsei otsib läbi ühe erukindrali elupaika. Foto: BURHAN OZBILICI/AP

Seitse kõrget sõjaväeohvitseri said Türgis ametliku süüdistuse katses kukutada seitsme aasta eest riigi islamimeelsusse kalduvat valitsust.


Anatolia uudisteagentuuri teatel on süüdistuse saanute seas on neli admirali, kindral ja kaks koloneli, neist kaks admirali olid veel aktiivses teenistuses, vahendas AFP.

Kõik seitse olid nende pea poolesaja isiku hulgas, kes vahistati esmaspäeval. Nende hulgast leiab ka endised mereväe ja õhujõudude juhid Özden Örneki ja Ibrahim Firtina.

«Sepavasara operatsiooniks» ristitud vandenõu juhina on mainitud erukindral Cetin Dogani nime. Ka tema vahistati esmaspäeval.

Pretsedenditult jõuline operatsioon sõjaväe vastu on suurendanud pingeid Türgi valitsuse ja traditsiooniliselt ilmalikke väärtusi kaitsvate relvajõudude vahel.

Paari viimase aasta jooksul on arreteeritud kümneid sõjaväelasi sarnaste putšikahtluste põhjal ning osale neist on esitatud ka süüdistus. Samuti on aga vahistatud tuntud ajakirjanike ja akadeemikud, mis paljude silmis jätab võimude tegevusest ebausaldusväärse mulje.

Teisipäeval kogunesid sõjaväe teatel kõik tippkindralid ja admiralid lühikese etteteatamise peale, et hinnata «tõsist olukorda» riigis. Hispaania-visiidilt naasnud peaminister Recep Tayyip Erdoğan pidas hilisõhtul aru oma tähtsamate nõunikega.

Türgis võimul oleva AK partei toetajad on seda meelt, et minevikus sageli riigi poliitilisse ellu sekkunud armee peab alluma tsiviilvõimule, kuid vastased süüdistavad valitsust soovis demokratiseerimise sildi all armeed ja teisigi ilmalikke jõude diskrediteerida, et saada vabu käsi riigi islamiseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles