Janukovitš vannutati Ukraina presidendiks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Oliver Tiks
Copy
Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina uueks presidendiks kuu alguses valitud Viktor Janukovitš andis täna ülemraada ees ametivande ning astus riigipea kohustustesse.

Kella kümne ajal toimunud tseremoonia sujus viperusteta, kuid seda varjutas asjaolu, et peaminister Julija Tõmošenko uue presidendi inauguratsioonile ei saabunud, vahendas AFP uudisteagentuur.

Moskvaga paremaid suhteid edendada lubanud Janukovitši ametisseastumist saabus õnnistama ka Vene õigeusukiriku patriarh, mis ärritas Ukraina rahvuslasi.

Kiievisse on saabunud kõrgete väliskülaliste seas ka ELi uus välissuhete juht Catherine Ashton ja USA rahvusliku julgeoleku nõunik James Jones.

LETA andmetel on Läti president Valdis Zatlers samuti kohal. Venemaalt on saabunud riigiduuma spiiker Boriss Grõzlov.

Presidendivalimiste teises voorus napilt kaotanud peaminister Julija Tõmošenko pole vastase võiduga leppinud ning süüdistab viimast jätkuvalt pettuses.

BBC andmetel teatasid nii tema kui ka riigi ametistlahkuv president Viktor Juštšenko juba varem, et ei osale tänasel tseremoonial.

Pärast ametivande andmist ja enne esimest visiiti Brüsselisse lubas uus riigipea lennata oma kodulinna Donetskisse vaatama Euroopa Liiga jalgpallimatši kohaliku Sahtari ja Fulhami vahel.

Märtsi esimesel kolmandikul sõidab Janukovitš tõenäoliselt juba Moskvasse kohtuma oma sealse ametivenna Dmitri Medvedeviga.

Tagasi üles