Sarkozy läks Rwandat lepitama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy külastas Rwanda genotsiidi memoriaali.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy külastas Rwanda genotsiidi memoriaali. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy sõitis täna tähelepanuväärsele lühivisiidile Rwandasse ning külastas sealse ametivennaga Kigalis genotsiidiohvrite memoriaali.



Rwanda on aastaid süüdistanud prantslasi selles, et nad relvastasid ja õpetasid välja hutu äärmuslasi, kes tapsid üle-eelmise aastakümne veriseima massimõrva käigus üle 800 000 tutsi ja mõõduka hutu, vahendas BBC News.

2006. aastal katkesid kahe riigi vahel isegi diplomaatilised sidemed, sest Prantsuse kohus leidis, et Rwanda president Paul Kagame oli seotud omaaegse riigipea Juvenal Habyarimana lennuki allatulistamisega, mis sai genotsiidi ajendiks.

Kagame juhtis tollal tutsi mässulisi, kes võtsid hutudelt võimu ja lõpetasid etnilise puhastuse riigis. Tutside arvates tulistasid hutud ise presidendi lennuki alla, et oma veretalgud vallandada.

Prantsusmaa diplomaatilised suhted Rwandaga taastati mullu novembris, ehkki BBC korrespondendi sõnul on pinna all lõhe kahe riigi vahel endine. Sarkozy visiit kestav vaid neli tundi.

Aafrika riigis on vahepeal suletud kõik Prantsuse institutsioonid, sealhulgas koolid ja kultuuriasutused. Ka prantsuse keel ametliku riigikeelena vahetati inglise keele vastu. Eelmisel aastal liitus Rwanda ka (varasema Briti) Rahvaste Ühendusega.

Sarkozy on praegu ringreisil Aafrika prantsuskeelsetes maades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles