Nigeri deltas sattusid lühikeseks ajaks pantvangi baltlased

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeri delta piirkonnas viibiv vedelgaasi tanker Berge Sisar, mille pardalt rööviti laupäeval kaheksa idaeurooplast.
Nigeri delta piirkonnas viibiv vedelgaasi tanker Berge Sisar, mille pardalt rööviti laupäeval kaheksa idaeurooplast. Foto: Reuters / Scanpix

Nigeeria relvastatud jõuk võttis eile ühelt vedelgaasi tankerilt pantvangi kaheksa idaeurooplast, kelle seas oli meedia andmetel nii lätlasi, leedulasi kui ka venelasi, ent vabastas mehed juba mõne aja möödudes.

 

Kohalike julgeolekuametnike sõnul hoitakse aga endiselt kinni veel umbes kümmet inimest, kes rööviti mujal erinevatel aegadel erinevates paikades, vahendas Reuters.

Baltlased ja venelased sattusid ühe relvarühmituse võitlejate kätte Nigeri deltas lookleva Bonny jõe suudmes. Sealsete vägede pressiesindaja kinnitas, et mässulised vabastasid pantvangid hiljem õhtul vabatahtlikult. Ta kahtles, kas keegi oli jõudnud selleks ajaks lunaraha maksta.

Piirkonnas tegutsevate julgeolekukompaniide arvates võisid idaeurooplased töötada USA ettevõtte Global Energy Inc tütarfirmas Global Gas and Refining Ltd., mida juhib kohalik prominentne ärimees. See võis olla üheks argumendiks meeste kiirele vabastamisele. Ametlikult pole niisugust infot siiski kinnitatud.

Nigeeria on suurim naftaeksportija Aafrikas, kuid paari aasta eest Nigeri deltas alanud relvastatud võitlus, mille käigus sageli saboteeritakse energiarajatisi, on kahandanud tootmismahte juba peaaegu viiendiku võrra.

Mässulised nõuavad riigilt kohalikele vaesunud kogukondadele suuremat osa maapõuest ammutatavatest rikkustest. Seda olukorda kasutavad aga ära ka kriminaalsed elemendid, kes röövivad välisfirmade töötajaid, ärimehi ja poliitikuid, et nõuda nende eest lunaraha.

Kahe aasta jooksul on pantvangi sattunud juba üle paarisaja välismaalase. Peaaegu kõik nad on hiljem vabastatud elusalt ja tervetena. Selle nädala neljapäeval rööviti Bonny saare juures laevalt üle kümne venelase ja ukrainlase, osa neist vabastati reedel, kuid viit meest hoitakse jätkuvalt kinni.

Port Harcourti sadama juures rööviti reedel veel kaks naftainseneri, üks filipiinlane ja üks nigeerlane, kes viidi kiirkaatritega teadmata paika. Hiljem rööviti rannikul veel üks filipiinlane, kui see oli läinud maale süüa ostma. Kahe nädala eest sattusid pantvangi ka kaks sakslast, kes on samuti endiselt kadunud.

Nigeri delta suurim vabastusliikumine on kinnitanud, et see grupp inimröövide taga ei ole.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles