India suurlinnades kehtestati häireolukord

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India võimud andsid pärast kahe päeva jooksul korraldatud verist pommiplahvatuste seeriat kõrgendatud häire kõigile suurlinnadele.

New Delhis kasutas politsei ruuporeid ja jagas lendlehti rahvarohketel turuplatsidel, et inimesi hoiatada kahtlaste kottide ja esemete eest, mida tänavatel leida võib, vahendas Reuters. Kolkatas paigutati valvepostid hindu templite juurde.

«Kogu rahvas, sealhulgas suured metropolid, on pandud kõrgendatud häireolukorda ning oluliste rajatiste juures palutakse julgeoleku tugevdamist,» teatas riigi siseministeeriumi pressiesindaja.

Ahmedabadi linnas hukkus laupäevastes pommiplahvatustes viimastel andmetel peaaegu poolsada inimest ning veel üle saja on viidud vigastustega haiglasse. Kokku plahvatas sealsetel vanadel tänavatel pooletunnise vahega korraldatud kahes laines vähemalt 16 lõhkekeha.

Bangalore’i infotehnoloogiakeskuses toimus juba reedel lühikese aja jooksul seitse-kaheksa väiksemat plahvatust, milles hukkus kaks inimest ja sai viga veel kümneid. Mõlemas linnas leiti hiljem veel lõhkemata pomme.

Politsei teatel olid rünnakud ette valmistatud professionaalselt ning pommide detoneerimiseks kasutati kaugjuhtimisseadmeid.

Gujarati osariigi suure moslemikogukonnaga pealinnas Ahmedabadis võttis vastutuse terroriaktide korraldamises enda peale vähetuntud rühmitus, mis nimetas end India mudžahideenideks. Sama grupp teatas mais veriste pommirünnakute korraldamisest ka turismimekas Jaipuris.

Indias sageli toimuvate plahvatuste puhul üldjuhul aga keegi vastutust ei võta, kuid valitsuse kinnitusel kahtlustatakse nende korraldamises äärmuslasi naaberriikidest Pakistanist ja Bangladeshist.

Selle nädalavahetuse rünnakud pandi toime kiirelt kasvavates osariikides, kus on võimul hindude rahvuslik Bharatiya Janata partei. Guaratis toimusid mitme aasta eest ka verised kokkupõrked erinevate rahvusgruppide vahel, milles hukkus kaks ja pool tuhat inimest, paljud neist olid hindude jõukude küüsi langenud moslemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles