Karadžići reetis üks telefonikõne

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžić moondus imeravitsejaks.
Radovan Karadžić moondus imeravitsejaks. Foto: AP / Scanpix

Bosnia serblaste kunagisesõjaaegse liidri Radovan Karadžići jälile pääseti pärast rohkem kui kümne aasta pikkust otsimist viimaks vaid tänu ühele telefonikõnele, mille jälitatav mees tegi kuu aja eest.

 

Sunday Times kirjeldas täna pikemalt genotsiidis ja sõjaroimades süüdistatava mehe tabamist ning mainis muu hulgas, et julgeolekutöötajate silma sattus valenime ja tiheda habeme taga alternatiivmeditsiini guruks hakanud serblane alles siis, kui ta helistas oma sugulastele, kelle telefoni pealt kuulati, vahendas Helsingin Sanomat.

Briti väljaandele intervjuu andnud allikas märkis, et Karadžić helistas omastele umbes kuu aja eest mobiiltelefonilt, mis suudeti kokku viia Dragan David Dabići nime kandva isiku elukohaga Belgradis.

Kõne järel hakati hallipäist imearsti lähemalt jälgima ning peagi sai võimudele selgeks, et tema ongi kaua tagaotsitud väidetav sõjaroimar. Julgeolekutöötajad võtsid mehe aga kinni alles üheksa päeva eest ühest kohalikust liinibussist, kui oli ilmnenud, et too oli suundumas puhkusereisile ning võis taas teadmata suunas kaduda.

Karadžić arreteerimise ajal vastu ei hakanud ning oli meedia andmetel pigem vaikne ja rahulik. Allika sõnul jäi mulje, nagu oleks ta ise ka juba unustanud oma tõelise identiteedi.

Serbia politsei tegevusest lähemalt rääkinud endine minister Božo Prelević leidis, et Bosnia serblaste endisele juhile sai saatuslikuks liigne enesekindlus ja esinemissoov.

 «Ta hakkas ka ise uskuma, et teda kunagi ei vahistata. Ta muutus liiga enesekindlaks ja esines erinevatel konverentsidel. Tema otsustavaks veaks sai aga telefonikõne sugulastele,» märkis Prelević.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles