Gaddafi kuulutas püha sõda Šveitsi vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi Foto: Reuters / Scanpix

Liibüa vastuoluline liider Muammar Gaddafi tegi üleskutse alustada püha sõda Šveitsi vastu, millega ta on diplomaatilises konfliktis juba viimased kaks aastat.


Gaddafi kritiseeris šveitslaste hiljutist hääletamist otsuse poolt keelata riigis minarettide ehitamine ning soovitas moslemitel seda maad boikottida, vahendas BBC News.

Liibüa liider kõneles kohtumisel, millega tähistati prohvet Muhamedi sünniaastapäeva.

«Pidagem püha sõda Šveitsi, sionismi ja välisagressiooni vastu,» kuulutas ta. «Iga moslem igas maailma nurgas, kes teeb Šveitsiga koostööd, on usust taganeja, on Muhamedi, jumala ja koraani vastu.»

Šveitsi välisministeeriumi esindaja keeldus kommentaarist.

Liibüa lõpetas varem sel kuul viisade väljastamise mitme Euroopa riigi kodanikele, millega riik teenis Euroopa Komisjoni hukkamõistu.

Eelnevalt levis informatsioon, et Šveits on pannud musta nimekirja paarsada kõrgel positsioonil liibüalast, nende seas Gaddafi ja tema pereliikmed.

Pinged kahe maa vahel lahvatasid 2008. aasta juulis, kui Genfis vahistati hotellitöötajate ründamise pärast üks Gaddafi poegadest, Hannibal ja tema naine Aline Skafi.

Liibüa vastas sellele naftatarnete peatamise ja miljardite dollarite väljavõtmisega Šveitsi pankadest, samuti keelduti Šveitsi kodanikele väljastamast viisasid ning mõned diplomaadid kutsuti sellest riigist koju.

Lisaks vahistati samal kuul väidetava sissesõidureeglite rikkumise pärast kaks Šveitsi ärimeest, kellest üks pääses Liibüast sel nädalal, kuid teine on endiselt vangistuses.

Šveitsi kodanikud kiitsid eelmisel sügisel referendumil heaks konstitutsiooniparanduse, millega keelatakse riigis islamiusu sümboliks olevate minarettide ehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles