Taani leht vabandas Muhamedi pilapiltide pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani karikaturisti Kurt Westergaardi pommikujulise pearätiga prohvet Muhamed tõi islamimaades kaasa ulatuslikud protestid.
Taani karikaturisti Kurt Westergaardi pommikujulise pearätiga prohvet Muhamed tõi islamimaades kaasa ulatuslikud protestid. Foto: SCANPIX

2008. aastal skandaalsed karikatuurid prohvet Muhamedist avaldanud ajaleht Politiken palus moslemite solvamise pärast andeks, mis on ärritanud teisi väljaandeid.

Taanis esimesena pilapildid avaldanud Jyllands-Posten peab konkurenti reeturiks.

Rootsi meedia andmetel on vabandus osa kokkuleppest, mille Politiken sõlmis kaheksa islamiorganisatsiooniga.

Politiken ei loobunud seejuures õigusest karikatuure tulevikus uuesti ära trükkida ning palus andeks vaid moslemite solvamise, mitte piltide avaldamise eest, vahendas YLE Uutiset.

Saudi Araabia advokaat, kes islamiühendusi esindas, peab vabandust piisavaks ja ajalehe tegu vapraks sammuks.

Eelmise aasta augustis nõudis advokaat kokku üheteistkümnelt Taani väljaandelt karikatuuride eemaldamist oma kodulehelt, vabandust ja lubadust, et neid pilte enam ei avaldata.

Kokkuleppe võimalusest haaras kinni vaid Politikeni toimetus, mis vältis seeläbi kohtusse kaebamist.

Politikeni otsust kritiseerivad nii Taani poliitilised erakonnad kui ka paljud konkurendid, kui uskuda Rootsi raadio ja Dagens Nyheteri vahendatud uudisteagentuure.

Jyllands-Posteni peatoimetaja Jørn Mikkelsen tõdes, et selle sammuga reetis Politiken võitluse sõnavabaduse eest.

Politikeni peatoimetaja Tøger Seidenfalden aga nii ei arva. Tema hinnangul võiks see hoopis parandada Taani meedia suhteid islamimaailmaga.

Islamimaailmas tähistatakse täna prohvet Muhamedi sünniaastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles