Itaalia võitleb naftareostusega Po jões

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia keskkonnaametnikud asetavad Lambro jõele reostuse poomi.
Itaalia keskkonnaametnikud asetavad Lambro jõele reostuse poomi. Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia ametivõimud usuvad, et Po jõkke sattunud naftareostus saadakse kontrolli alla tänase päeva jooksul enne, kui see jõuab deltasse ja seejärel Aadria merre.


Vandalismiakt leidis aset teisipäeval, kui keegi avas Milano lähistel asuvas endises naftatöötlemistehases naftamahutil ventiili, vahendas AFP. Po lisajõkke Lambrosse paiskus ligi 600 kuupmeetrit naftat.

Aadria mereni peaks see jõudma kolme-nelja päevaga. 

Eile õhtuks oli naftalaik jõudnud reostuspaigast 200 kilomeetri kaugusele, asudes Cremona ja Mantova linnade vahel.

Keskkonnaminister Stefania Prestigiacomo nimetas loodust, kalastuspiirkondi ja turismikohti ähvardavat õnnetust «tõeliseks rünnakuks keskkonnale ja inimeste tervisele», vahendas uudisteagentuur ANSA.

Reostuse tõttu on hukkunud sadu linde. Kalapüük Po jõel on keelatud. Põllumeeste ühendus on väljendanud muret põhjavee ja niisutuskanalite vee saastumise pärast.

Tsiviilkaitseamet juht Guido Bertolaso kohtus eile Piacenza linnas kohalike ametnikega. Piacenza asub paigas, kus lisajõgi Lambro suubub Po jõkke. Kõnealuses piirkonnas on naftat enim, mistõttu päästeoperatsiooni raskuspunkt asub seal.

Bertolaso loodab, et lähimal ajal kogutakse reostus kokku. Varasemad katsed tõmmata naftalaik absorbendi poomidega koomale pole eriti õnnestunud.

Itaalia pikim jõgi Po on 650-kilomeetrine ja see voolab läbi Põhja-Itaalia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles