Egiptlasi ärritas surmalaeva rikka omaniku õigeksmõistmine

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MV al-Salam Boccaccio 98 aastate eest Suessi kanalis. 2006. aasta veebruaris süttis see põlema, põhjustades rohkem kui tuhande inimese huku Punasel merel.
MV al-Salam Boccaccio 98 aastate eest Suessi kanalis. 2006. aasta veebruaris süttis see põlema, põhjustades rohkem kui tuhande inimese huku Punasel merel. Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse sadamalinnas Safagas puhkesid täna rüselused ja kokkupõrked politseiga pärast seda, kui kohalik kohus oli õigeks mõistnud poliitilisele eliidile lähedal seisva prominentse ärimehe, kellele kuulus tunamullu rohkem kui tuhande inimesega uppunud reisipraam.

 

2006. aasta veebruaris toimunud katastroofis hukkunute omaksed alustasid pärast otsuse kuulmist kaklema kohtuhoone juurde toodud julgeolekujõududega, vahendas BBC News.Ohvreid esindanud advokaadid nõuavad aga uut kohut ning lubavad esitada apellatsiooni.

Inimesi ajas eriti vihale asjaolu, et kohus saatis kuueks kuuks vangi ühe teise laeva kapteni, kellele pandi süüks hätta sattunud laevale mitte abi osutamist, samas kui laeva omanik ja veel neli kohtualust mõisteti õigeks.

1970. aastal ehitatud ro-ro tüüpi parvlaeva Al-Salam uppumine on Egiptuse ajaloo traagilisim laevandusõnnetus.Punasel merel liigelnud vana aluse autodekil puhkes kahe ja poole aasta eest tulekahju ning see uppus. Surmast pääses vaid mõnisada laeva pardal viibinud inimest. Suurem osa rohkem kui tuhandest hukkunust olid Saudi Araabiast töölt või palverännakult naasvad egiptlased.

Parlamendi erikomisjon süüdistas katastroofis hiljem laevakompaniid, kuna õnnetusse sattunud reisipraam oli vana ja tõsiste defektidega, ent jätkas sellegipoolest reisijatevedu.

Al-Salami omanik oli aga Mamdouh Ismail, kes kuulus presidendi otsusega parlamendi ülemkotta, samas kui tema poeg oli laevafirma tippjuht. Mõlemad põgenesid vahetult pärast katastroofi Egiptusest ning paljude arvates aitasid neid selles ka riigiametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles