Tšiili maavärina ohvrite arv on tõusnud 147ni

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili maavärin.
Tšiili maavärin. Foto: AP / Scanpix

Ööl vastu laupäeva Tšiilit tabanud 8,8-magnituudises maavärinas on hukkunuid kokku juba vähemalt 147 ning see arv võib veel tõusta.

Tšiili presidendi Michelle Bachelet' sõnul on karta, et hukkunute arv tõuseb veelgi, vahendas CNN.

Oma kaastundeavalduse kõigile maavärinas kannatanuile tegi ka uueks riigi presidendiks valitud Sebastian Pinera.

USA geoloogiateenistus on andnud eri Vaikse ookeani piirkondadele tsunamihoiatuse ning hiidlaineid on juba piirkonnas ka täheldatud. Tšiili rannikulinnas Talcahuanos kerkis hiidlaine kuni 7,7 jala kõrgusele. Maavärin ise tabas Tšiilit öösel, kui palju inimesi pidutses ööklubides, kuna oli reede öö vastu nädalavahetust.

Mujalgi Vaikse ookeani riikides on hoiatatud kuni 9 jala ehk umbes 3 meetri kõrguste hiidlainete eest.

Tsunami jõudis ka Prantsuse Polüneesiasse, Tahiti rannikut peaks hiidlaine tabama Eesti aja järgi veidi enne 20. Võimud on sulgenud liikluse 500 meetri ulatuses rannajoonest. Markiisaarte elanikud said hoiatuse liikuda kuni 10 meetri kõrgusele merepinnast sisemaale, samuti hoiatasid ametivõimud inimesi, et tsunami võib rannikut tabada mitme lainena, millest esimene pole tingimata võimsaim ning suurimaid purustusi tekitav.

USA ilmateenistuse meteoroloogide hinnangul võivad kuni jalakõrgused lained jõuda välja Jaapani, Taiwani ja Filipiinide rannikuni, vahendas AFP. Kuna Jaapani rannikut eraldab Tšiilist 17 000 kilomeetrit, on lainete tugevus sinna jõudes küll juba ilmselt raugenud.

Colorado ülikooli geoloogiaprofessori Roger Bilhami sõnul liigub laine üle Vaikse ookeani reaktiivlennuki kiirusel ehk 720 km/h ehk 200 m/s. «Ookeani keskel on laine amplituud väike, aga jõudes Filipiinide või Jaapani rannikule võib see muutuda viie- kuni kümnemeetriseks.»

Hawaii saarte rannikupiirkondade 144 500 elanikul on soovitatud evakueeruda, kuid paanikaks pole osariigi võimude sõnul põhjust. Maavärinast põhjustatud lained peaksid Hawaiile jõudma Eesti aja järgi umbes 40 minutit enne südaööd.

Kell 18 Eesti aja järgi kõlasid saartel tsunami eest hoiatavad sireenid ning võimude teatel võib rannikupiirkondades tekkida vajadus «vertikaalse evakuatsiooni» järele, mis tähendab vajadust liikuda esimeselt korruselt teisele või kolmandale. Samuti on kohalik politsei lubanud võimalike tulvade tekkimise ohus sulgeda saartel liikluse.

Vaikse ookeani tulerõngas on Vaikset ookeani ümbritsev kõrge seismilise aktiivsusega vulkaaniline ala. Tulerõnga vulkaanid on tekkinud subduktsioonivööndite kohale. Ka seismiline aktiivsus ehk maavärinad on otseselt seotud ühe laama teise alla sukeldumise ehk subdutseerumisega. Vaikse ookeani ja India ookeani piirile jäävat Indoneesia saarestikku 2004. aasta lõpul tabanud hiidlainetes kaotas elu 220 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles