Karadžić kaitses süüpingis «püha sõda»

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radovan Karadžić süüpingis.
Radovan Karadžić süüpingis. Foto: AFP/SCANPIX

Genotsiidis süüdistatav Bosnia serblaste omaaegne liider Radovan Karadžić lõpetas kohtuprotsessi boikoteerimise ja asus kaitsma 100 000 inimelu nõudnud «õiglast ja püha sõda».


64-aastane tumedas ülikonnas ja lipsus Karadžić võttis koha Haagis asuva ÜRO Jugoslaavia sõjakuritegude tribunali süüpingis ja kinnitas, et kasutab kohtuprotsessi serblaste õiguste kaitsmiseks, vahendas AFP.

Arvatavale sõjaroimarile on esitatud 11 süüdistust genotsiidis, sõjakuritegudes ja inimsusvastastes kuritegudes Bosnia kodusõja ajal aastatel 1992-1995, mil hukkus 100 000 inimest. Süüdimõistmisel ootab teda eluaegne vanglakaristus.

13 aastat redus viibinud ja ülemöödunud aasta juulis Serbia pealinnas Belgradis tabatud Karadžić eitab talle esitatud süüdistusi ja kinnitab, et tema ja serblased tegutsesid enesekaitseks.

«Ma seisan teie ees, [...] et kaitsta Bosnia Hertsegoviina väikerahva suurust, mis on 500 aasta jooksul kannatanud ja näidanud üles suurt tagasihoidlikkust ning vastupidavust, et ellu jääda,» ütles Karadžić, kelle üle peetava kohtuprotsessi otsuseni jõutakse kõige varem ilmselt kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles