Medvedev tugevdab Prantsusmaal sidemeid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja tema Vene ametivend Dmitri Medvedev kohtusid septembris Saksamaal.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja tema Vene ametivend Dmitri Medvedev kohtusid septembris Saksamaal. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene president Dmitri Medvedev sõidab täna Prantsusmaale ametlikule kolmepäevasele visiidile, mille eesmärgiks on tugevdada kahe riigi majanduslikke ja poliitilisi sidemeid.


Medvedevi välispoliitikanõuniku Sergei Prihhodko sõnul arutatakse kohtumistel ametivenna Nicolas Sarkozy ja teiste kõrgete riigiesindajatega tervet rida küsimusi, mis puudutavad Iraani tuumaprogrammi, Venemaa astumist Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ja ettepanekuid uue Euroopa julgeolekupakti sõlmimiseks, vahendas AFP.

Vene sõjaväeallika sõnul võetakse kõne alla ka Prantsuse sõjalaeva Mistral tehing, kuid kindlat kokkulepet selles osas veel ei oodata. Medvedev peab jätkama peaminister Vladimir Putini novembrikuist edukat visiiti, mille järel Mistrali võimalik müük Venemaale avalikuks sai ning mille käigus sõlmiti muidki olulisi äritehinguid, ka energeetika vallas.

Medvedevit saadab kõrgetasemeline äridelegatsioon, kuhu kuuluvad näiteks multimiljardärid Mihhail Prohhhorov, Oleg Deripaska ja Viktor Vekselberg - nemad kohtuvad juhtivate Prantsuse ärimeestega.

Putini viimase visiidi ajal sõlmiti muu hulgas suured lepingud, millega Prantsuse energiagigant EDF liitus Gazpromi gaasitoruprojektiga South Stream ning autotootja Renault lubas aidata oma Vene partnerit Avtovazi raskustest välja tuua.

Lisaks ärile kavatseb Medvedev osaleda ka mitmetel mälestus- ja kultuuriüritustel - teisipäeval asetab ta pärja tundmatu sõduri hauale Triumfikaare lähedal ning avab hiljem Louvre'is ikoonide ja muu kunsti näituse «Püha Venemaa».

Vene president kiitis kahepoolseid suhteid Prantsusmaaga intervjuus, mille ta andis nädalamagasinile Paris Match enne oma visiiti. Prantsusmaal kavatseb ta arutada ka uue ELi-Vene strateegilise partnerlusleppe ettevalmistamist, mis lükkus mõne aasta eest kasvanud pingete tõttu tähtajatult edasi.

Prantsusmaad peetakse Saksamaa kõrval üheks Venemaa lähimaks liitlaseks Lääne-Euroopas ning ka värskes Kremli avalduses kinnitati, et Venemaa jaoks on Prantsusmaa üks privilegeeritud partnereist. Kuid seni on koostöö kahe suurriigi vahel jäänud pigem ajalooalasele ja poliitilisele tasemele, jõudmata reaalselt majandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles