Janukovitš soovib Ukraina liitumist ELiga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu nõukogu president Herman Van Rompuy (paremal) ja Ukraina president Viktor Juštšenko.
Euroopa Liidu nõukogu president Herman Van Rompuy (paremal) ja Ukraina president Viktor Juštšenko. Foto: AFP/SCANPIX

Möödunud kuu alguses Ukraina presidendiks valitud ja möödunud nädalal riigipeaks vannutatud Viktor Janukovitš näeb Ukraina tulevikku Euroopa Liidus.


Viie aasta eest Ukraina presidendi kohast võltsimissüüdistuste saatel ilma jäänud endine peaminister kinnitas Brüsselis ajakirjanikele, et Ukraina välispoliitiliseks eesmärgiks on euroliidu liikmelisus, vahendas uusiteagentuur AFP.

«Ukraina jaoks on Euroopa integratsioon peamine välispoliitiline prioriteet,» lisas Janukovitš koos Euroopa Liidu Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga antud usutluses. Hiljem kohtus Janukovitš ka Euroopa Liidu Nõukogu presidendi Herman Van Rompuyga.

Samas on Janukovitš varem korduvalt kinnitanud, et tema välispoliitiliste eesmärkide hulka ei kuulu Ukraina viimine NATOsse ega ka Venemaaga seotud sõjalisse liitu.

Donetski polütehnikumi mehhaanikainsenerina ja Ukraina Väliskaubanduse Akadeemia rahvusvahelise õiguse magistrina lõpetanud Janukovitši sõnul soovib ta säilitada alliansiga senised suhted, kuid edasised sammud sõltuvad läbirääkimistest.

Kohtumisel lubas Janukovitš tagada ka tõrgeteta gaasi transiidi Euroopasse. Ukraina kaudu neljandikku Euroopast gaasiga varustav Venemaa on viimastel aastatel hinnatülide tõttu kaks korda gaasikraanid kinni keeranud.

Barroso sõnul on Ukraina juba praegu Euroopa riik, kuid lisas, et euroliidu liikmeks saamise nimel on oluline aidata Kiievil teha edasisi jõupingutusi reformide läbiviimiseks. Seejuures keeldus Barroso võimalike tähtaegade seadmisest ja ei soovinud pikemalt peatuda ka Ukraina-ELi vahelise viisavaba režiimi teemadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles