Leedu tahab Gazpromilt allahindlust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi veerandi Euroopa gaasinõudlusest rahuldab praegu Vene ettevõte Gazprom.
Ligi veerandi Euroopa gaasinõudlusest rahuldab praegu Vene ettevõte Gazprom. Foto: SCANPIX

Leedu soovib osta maagaasi Venemaalt sama odavalt kui seda müüakse praegu mitmele Euroopa Liidu suuriigile, ent esialgu pole Gazpromil plaanis hindu üle vaadata.

Kommersant kirjutas täna, et kui Leedu maksab praegu tuhande kuupmeetri gaasi eest 320 dollarit, siis Saksamaa börsil saab sama koguse hinnaga umbes 200 dollarit. Seetõttu soovib ka Leedu kompanii Lietuvos Dujos vähemalt osa gaasi edaspidi soodsamalt osta.

Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksandr Medvedev kinnitas reedel esimest korda, et firma on muutnud lepinguid teiste Euroopa tarbijatega ning pakub 15 protsenti gaasist neile hetketehingute hinnaga, mis on veerandi võrra madalamad kui pikaajaliste lepingute hinnad.

Medvedevi sõnul on sellised läbirääkimisi peetud aga vaid suurte Euroopa riikide partneritega, kelleks on prantslaste GDF Suez, sakslaste E.ON Ruhrgas ja itaallaste ENI.

Kõik need on osalised ka mitmetes Gazpromi suurprojektides. Leedu energeetika aseministri Romas Švedase sõnul pole see õige, et erinevatele ELi riikidele antakse gaasi erinevatel tingimustel.

Kommersandi andmetel on aga probleem selles, et kui Balti riikidesse tarnib gaasi Gazprom ise, siis teistesse ELi maadesse teeb seda ettevõte Gazprom Eksport - kahe firma lepingute tingimused aga mõnevõrra erinevad.

Lietuvos Dujosega kehtib leping veel selle aasta lõpuni ning praegu Gazpromil pole kavas selles paika pandud hinnastruktuuri muuta. Samas on näiteks maagaasi transpordikulud Leetu märksa odavamad kui Lääne-Euroopa riikidesse.

Vene positsiooni võib aga pehmendada Leedu konstitutsioonikohtu reedene otsus, mis rohkem kui kolmandiku Lietuvos Dujose aktsiate minekut Gazpromi kätte.

Leedu valitsus sõlmis selle lepingu juba kuue aasta eest ning loobus siis ka õigusest reguleerida hindu tööstustarbijatele.

Hiljem aga võeti seimis vastu seadus, mis taolise kokkuleppe keelas. Selle tulemusena tõusis gaasi hind Leedus järsult, küündides vahepeal juba 500 dollarini tuhandelt kuupmeetrilt.

Lietuvos Dujose suurim osanik on Gazpromi ees napilt E.ON Ruhrgas International.

Balti riikide turule müüb Gazprom kokku aastas 4,9 miljardit kuupmeetrit gaasi, sellest lõviosa - 2,7 miljardit kuupmeetrit läheb Leedu tarbijatele, ligi 1,5 miljardit kuupmeetrit Läti tarbijatele ning vaid 0,7 miljardit kuupmeetrit Eesti tarbijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles