Tšiili maavärinalinna kontrollib sõjavägi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili sõdur maavärinas kannatanud Concepcióni tänaval.
Tšiili sõdur maavärinas kannatanud Concepcióni tänaval. Foto: AFP / Scanpix

Tšiili võimud on pidanud üle saja isiku kinni ning üks inimene on saanud surma komandanditunni ajal, mis kehtestati laupäevase võimsa maavärina järel Concepcióni linna tänavatele ilmunud rüüstajate peatamiseks.


«Seal oli tulistamine. Politseijõud võtsid piirkonna oma kontrolli alla. Meil on üks inimene surnud, kuid äri- või eluhoonete rüüstamist ei ole,» kinnitas asesiseminister Patricio Rosende meediale AFP andmeil.

Rosende ei andnud infot selle kohta, kes hukkunu maha lasi, ning keeldus ütlemast ka seda, kus hoitakse komandanditundi rikkunud 160 kinnipeetut. Tšiili meedia teatel sai üks inimene surma rüüstajate vahel tekkinud vastasseisus.

Tšiili valitsus saatis sõjaväe pühapäeva õhtul riigi suuruselt teise linna Concepcióni politseile appi korda hoidma. Komandanditund kestis pühapäeva kella üheksast õhtul esmaspäeva hommiku kella kuueni, et takistada kurjategijatel pimeduse katte varjus tegutsemist.

See oli üldse esimene komandanditund, mis riigis kehtestati pärast diktaator Auguste Pinocheti sõjaväelise režiimi lõppu. Rosende sõnul valdav enamik linnaelanikke kuuletus võimude korraldustele, mida levitati valjuhäälditest.

Poole miljoni elanikuga linnas oli öösel palju neid, kes magasid tänavatel, siseõuedes ja terrassidel, kuhu tehti pisikesi lõkkeid.

Laupäevase maavärina tagajärjel on hukkunud kinnitatud andmetel üle 700 inimese, kuid ohvrite arv võib veel kasvada. Tšiili valitsus palus täna ÜRO humanitaaragentuurilt abi olukorraga toime tulemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles