USA nõustamistelefon ennetas üle tuhande sõjaveterani surma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Missioonidel kogetu jääb painama iga viiendat USA sõdurit. Pildil olev armeemeedik Joseph Dwyer suri pärast sõjast naasmist retseptiravimite üledoosi tõttu.
Missioonidel kogetu jääb painama iga viiendat USA sõdurit. Pildil olev armeemeedik Joseph Dwyer suri pärast sõjast naasmist retseptiravimite üledoosi tõttu. Foto: Warren Zinn/AP
USA kriisiabitelefon, mis tegeleb enesetapumõtete küüsi langenud sõjaveteranide nõustamisega, sai esimese tegutsemisaasta jooksul kõnesid 22 000 veteranilt ning aitas ennetada 1221 endise sõduri enesetappu.

USA sõjaveteranide ameti hinnangul võtab endalt elu 6500 sõjaveterani aastas ning hiljutise uuringu põhjal kannatab iga viies Iraagist või Afganistanist tagasi pöörduv meessoost sõdur traumajärgse stressihäire käes, mis muudab nende suitsiidiriski missioonidel mitte käinud meestega võrreldes poole suuremaks, vahendab AP.

Sõjaveteranide ameti loodud nõustamisliin avati möödunud aasta juulis ning tänaseks võtavad selle 40 nõustajat, kellest kolmandik on ka ise sõjaveteranid, iga päev vastu ligi 250 kõnet. Abi saajate seas on võrdselt nii Iraagi, Afganistani kui Vietnami sõja veterane.

Sõjaveteranide ametis suitsiidiennetusega tegelev Janet Kemp kinnitas, et esimese aasta jooksul suutsid nõustajad ümber veenda 1221 enesetapuks valmis olnud sõjaveterani.

«Nad näitasid meile, et on suures ohus – neil oli kas relv käes või nad seisid sillal või olid juba tablette neelanud,» selgitas Kemp helistajate olukorda.

Nõustamisliinile on siiani kulutatud 2,9 miljonit dollarit ehk 28,9 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles