Venemaa juudid kritiseerisid Ukraina presidenti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Šuhevitš.
Roman Šuhevitš. Foto: Internet

Venemaa juute koondav rühmitus kritiseeris pühapäeval Ukraina president Viktor Juštšenkot Teise maailmasõja ajal punaarmee vastu võidelnud rahvuslaste julgustamise eest.


Venemaa juudi kogukondade föderatsiooni sõnul avas Juštšenko möödunud nädalal Kiievis kunstinäituse, mille taieste hulgas oli ka Roman Šuhevitši portree, kes oli Ukraina Ülestõusuarmee (UÜA) juht, vahendas AFP.

UÜA võitles Teise maailmasõja ajal nii kommunistliku NSV Liidu kui ka natsionaalsotsialistliku Saksamaa vastu, kuid mingil perioodil tegi ka viimasega koostööd. UÜA liikmeid tuntakse ka Ukraina rahvuslaste juhi Stepan Bandera järgi banderalaste nime all.

Poola ja Venemaa süüdistavad UÜAd juutide vastases tegevuses ja nõukogulik ajalookäsitlus näeb banderalastes fašiste.

Juštšenko soovib võrdsustada UÜA liikmed NSV Liidu sõjaveteranide staatusega, mis põhjustas viimastes suurt meelepaha.

Juštšenko kirjeldas UÜA sõdureid kui «kangelaslikke võitlejaid,» kes võitlesid vapralt fašistlike okupantidega. Samuti ärritas sõjaveterane Juštšenko otsus, kelle isa võitles punaarmees ja elas üle Auschwitzi koonduslaagri, kuulutada Šuhevitš Ukraina kangelaseks.

Venemaa juudi kogukondade föderatsioon on tauninud ka natsismi heroiseerimist Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles