Mugabe haarab firmad pärismaalastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: AP / Scanpix

Zimbabwe režiim kehtestas eile seaduse, mis kohustab kõiki välismaiseid firmasid 51 protsenti osalusest põliselanikele loovutama.

Kohustusliku sätte number 21 ainuisikuline autor on president Robert Mugabe, kes ei konsulteerinud eelnevalt ei koalitsioonipartnerite ega - mis veelgi markantsem - isegi mitte peaministri Morgan Tsvangiraiga opositsioonilisest Liikumisest Demokraatliku Muutuse Eest.


Seaduse järgi on igal asjassepuutuval, üle 500 000 dollari väärtusega firmal vaid 45 päeva aega, et esitada plaan, kuidas omandiõigused viie aasta jooksul loovutada kavatsetakse. Zimbabwes baseeruvad ettevõtted ei soovinud vastata küsimusele, kas neil selliste plaanide koostamine juba kavas on.

Nii analüütikud, äriliidrid kui ametiühingud on aga Mugabet hoiatanud, et nimetatud seadus võib purustada igasugused lootused riiki välisinvestoreid juurde meelitada ning lämmatada majanduse niigi hapra taastumise.
«Me oleme just väljumas majanduskriisist, mille ise endale kaela tõmbasime,» ütles Zimbabwe ametiühingute kongressi juht Lovemore Matombo. «See seadus külvab aga hirmu, et kogu protsess kujuneb kaootiliseks, täpselt nagu maareform. Ning see seab löögi alla majanduse taastumise. See oleks küll viimane asi, mis meil praegu vaja oleks. Me vajame investeeringuid.»

Paljud kardavad, et firmade omanikuõiguste loovutamine viiakse läbi Mugabe poliitiliste liitlaste kasu silmas pidades. Matombo sõnul võib «valge vähemuse» asemele lihtsalt uus, «must vähemus» tekkida.

Sama asja pärast valutab südant ka Zimbabwe tööstusettevõtjate konföderatsiooni president Kumbirai Katsande, kes ütles: «Ärisektoris valitseb nüüd ebakindlus ning me üritame valitsusele selgitada, et praegu oleks parem sellised seadused kõrvale panna ja keskenduda investeeringute ligimeelitamisele.»

Eraviisiliste vestluste käigus ütlesid mõned ettevõtjad, et nad ei usu, et Zimbabwe nõrk koalitsioon selle seaduse rakendamisega toime tuleb. Mõnede Harares baseeruvate Lääne diplomaatide arvates on lihtsalt tegemist 86-aastase Mugabe plaaniga endale järgmisteks, ilmselt 2012. aastal toimuvateks valimisteks hääli kindlustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles