Briti euroskeptik sai sõimu eest trahvi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel Farage
Nigel Farage Foto: AP/Scanpix

Briti paremäärmusliku ja euroskeptise Iseseisvuspartei europarlamendi rühma liider Nigel Farage keeldus vabandamast solvangute pärast, millega ta kostitas Euroopa Ülemkogu alalist eesistujat Herman Van Rompoyd, ning peab nüüd maksma selle eest 2980 eurot (umbes 46 626 krooni) trahvi.

Möödunud nädalal europarlamendis toimunud diskussiooni ajal nimetas Farage Van Rompoyd madala astme pangaametnikuks ja võrdles tema karismat niiske lapi omaga, kirjutab ajaleht Irish Examiner. Lisaks teatas ta Van Rompoy kodumaa Belgia kohta, et see on mitte-riik.

Europarlamendi president Jerzy Buzek nõudis eile, et Farage vabandaks Van Rompuy, Belgia rahva ja neid sajatusi kuulma pidanud kolleegide ees. Farage aga keeldus andeks palumast ja kuulutas, et vabandaks ainult kogu maailma pangaametnike ees selle pärast, et ta võrdles neid endise Belgia peaministriga. «Kui ma neid kuidagi solvasin, siis sellest on mul väga kahju,» kuulutas Farage.

Farage püüdis end kaitsta ka sõnavabaduse argumendiga, kuid Buzek vastas seepeale: «Endise Poola Solidaarsuse liikumise liikmena ma võitlesin sõnavabaduse kui demokraatliku ühiskonna nurgakivi eest. Kuid vabadus tuleb koos vastutusega – antud juhul austusega teiste inimeste ja meie institutsioonide väärikuse vastu.»

Irish Examineri hinnangul võib briti euroskeptiku sõimuetteastet tõenäoliselt vaadata osana peatsete Briti parlamendivalimiste kampaaniast.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles