Rootsi jäämurdjad võitlevad 14 aasta raskeimate jääoludega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi jäämurdja Ymer
Rootsi jäämurdja Ymer Foto: Wikimedia

Laevaliiklust Läänemerel segavad viimase 14 aasta raskeimad jääolud ja kinni jäänud laevad peavad jäämurdjaid ootama mitmeid tunde.


«Mis puutub jääkattesse, siis pole me alates 1996. aastast midagi sellist näinud,» rääkis Rootsi veeteedeameti direktori asetäitja Johnny Lindvall uudisteagentuurile TT.

Hiljutine käre külm ja tugev põhjatuul on toonud kaasa selle, et jää on liikunud Rootsi rannikule lähemale, vahendas The Local.

Sadamalinna Sundsvalli lähistel istus eile õhtul jääs kinni 12 laeva ja ootas, kuni jäämurdja Ymer neile liikumistee lahti murrab. Umeå juures töötas jäämurdja Atle koos Soome jäämurdjaga Fennica.

Laevafirmale Ånedin-Linjen kuuluv M/S Birger Jarl jäi Stockholmi saarestikus kinni eile, mistõttu firma tühistas tänased sõidud. «Me tahame oma reisijaid sõidutada turvaliselt,» selgitas laevafirma esindaja Wolfgang Kukol. Laev kurseerib Mariehamni-Stockholmi liinil.

Tallinki Sea Wind jäi hätta kolmapäeval, tühistades kaks järgmist reisi Stockholmi ja Åbo vahel.

Teisipäeval jäi Ahvenamerel kinni Viking Line'i Rosella ja laev pöördus tagasi Mariehamni sadamasse. 

Uudisteportaali Armoredd Daily andmetel on kõik peale ühe Rootsi jäämurdja saadetud Botnia lahele, kuna pool Rootsit ja Soomet eraldavast veekogust külmus kinni.
Rootsi veeteedeameti kasutuses on seitse jäämurdjat, Sundsvalli juures töötav Ymer saab ülejäänud kuuega liituda nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles