Türgit ootab varasematest karmim ELi eduraport

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Gezi pargi protestijate toetuseks jõudsid tänavu suve alguses ka Brüsselisse europarlamendi maja ette.
Meeleavaldused Gezi pargi protestijate toetuseks jõudsid tänavu suve alguses ka Brüsselisse europarlamendi maja ette. Foto: EPA

Peagi valmiv ELi eduraport Türgi kohta võib tulla karmim kui ükski varasem, viitab ajalehe Hürriyet poliitikaajakirjanik Sevil Erkuş anonüümsele ELi diplomaadile. Sellegipoolest tahab ühendus sama allika kinnitusel avada Ankaraga uue liitumiskõneluste peatüki.


Nagu see diplomaat ütles, loodab EL uue peatüki avamisega hoida Türgi enda ja oma väärtuste juures.

Värske Türgi eduraport peaks ilmuma 16. oktoobril. 22. oktoobril kohtuv ELi üldasjade nõukogu kaalub Türgiga regionaalpoliitikat puudutava peatükk 22 avamist. Hoolimata sellest, et mõningates ELi maades – eriti Hollandis ja Saksamaal – on tekitanud kõhklusi viis, kuidas Türgi tuli toime Gezi protestidega, selle uue peatüki osas kõnelusi siiski tõenäoliselt alustatakse.

Algselt plaanis EL selle peatüki avada juba juunis, kuid Saksamaa, keda toetasid Austria ja Holland, blokeerisid selle, sest leidsid, et see saadaks vale signaali pärast seda, mida Türgi võimud tegid Gezi meeleavaldajatega.

Selle nädala alguses Türgis käinud ELi laienemisvolinik Stefan Füle aga tervitas Ankara algatatud demokratiseerimispaketti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles