Obama: valitsusseisakust ei võida keegi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama ja asepresident Joe Biden täna Valgest Majast lahkumas.
President Barack Obama ja asepresident Joe Biden täna Valgest Majast lahkumas. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama rõhutas reedel Valgest Majast ebaharilikule jalutuskäigule suundudes, et valitsuse seisakust ei võida keegi.

Tegemist oli presidendi selge püüdega leevendada kriitikat pärast seda, kui üks Valge Maja kõrge abi oli väitnud, et «ei ole vahet», kui kaua tööseisak kestab, kuna Obama administratsioon on eelarvesõda «võitmas».

«Pole võitmist, kui perekondadel ei ole kindlustunnet selles, kas neile makstakse palka või mitte,» ütles Obama, viidates föderaalasutuste töötajatele.

«Keegi ei võida... Me peame saama sellest üle niipea kui võimalik.»

President Obama ja asepresident Joe Biden lahkusid turvameestest ümbritsetuna Valgest Majast ning jalutasid mööda Pennsylvania avenüüd söögikohani, mis pakub praegu föderaaltöötajatele 10 protsendilist allahindlust.

«See seisak võib läbi saada veel täna,» ütles Obama ajakirjanikele, kutsudes esindajatekoja spiikrit John Boehnerit lubama hääletust lühiajalise finantsmeetme üle, mis võimaldaks valitsusasutustel tööd jätkata.

Suure osa valitsuse rahastamine peatus teisipäeval, kui vabariiklaste katsed tervishoiureformi täielik rakendamine edasi lükata ei võimaldanud enne uue rahandusaasta algul eelarvet vastu võtta.

Seoses föderaalasutuste sulgemisega jäi sundpuhkusele umbes 800 000 töötajat ehk kolmandik riigiaparaadist, peatatud on enamik föderaalprogramme ja -teenuseid, mis ei ole vältimatult vajalikud. Elulise tähtsusega ametnikud, nagu lennujuhid, piirivalvurid, vanglatöötajad ja toiduohutusinspektorid, jätkavad tööd.

Kahel eelmisel korral seiskus USA valitsusasutuste töö 1995. aasta novembris kuueks ning sama aasta detsembris ja 1996. aasta jaanuaris 21 päevaks.

Obamacare´iks ristitud tervishoiureform käivitus teisipäeval osaliselt föderaalasutuste sulgemisest hoolimata. Kongress kiitis reformi heaks 2010. aastal ning see peaks tagama kindlustuse 30 miljonile praegu ravikindlustuseta ameeriklasele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles