Kriisis Küpros jätab Eurovisiooni vahele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lauljatar Ivi Adamou 2012. aastal Bakuus Eurovisiooni finaalis kaasesinejate kätele tõstetuna.
Küprose lauljatar Ivi Adamou 2012. aastal Bakuus Eurovisiooni finaalis kaasesinejate kätele tõstetuna. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Ajakirjanikud on Küprose küll korraks unustanud, kuid panganduskrahh pärsib jätkuvalt saareriigi igapäevaelu.

Poepidajad on pöördunud tagasi sularahamajanduse juurde. Rahulolematu investor on kaevanud kohtusse endise keskpanga presidendi, kes on istungile mitteilmumise tõttu arreteeritud.

Ja nagu sellest kõigest vähe oleks, jääb Küpros kõrvale ka Eurovisioonist ehk «Euroopa iga-aastasest priiskavast laulu-tantsu kitšist», nagu Wall Street Journal ettevõtmist nimetab.

Küprose rahvusringhäälingu RIK teatel on «juhatus otsustanud mitte osaleda 2014. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel (mis toimub 6.-10. mail Taani pealinnas Kopenhaagenis – toim). Juhatuse otsus tuleneb rahva hulgas finantskriisi tõttu kujunenud meeleolust. Samuti oleme me pidanud arvestama RIKi 2014. aasta eelarve vähenemisega ning vajadusega programmide kulutusi drastiliselt kärpida».

Möödunud aastal jäi samadel põhjustel ära Portugali osalemine.

Kummalisel kombel ei hoidu «glamuuripeost» kõrvale üksnes nn paketiriigid, imestab WSJ. Juba 20 aastat pole kaasa laulnud Luksemburg, mis on üks Euroopa Liidu jõukamaid liikmeid.

Nimelt peab Luksemburg paljuks lauluvõistluse korraldamise kulusid. WSJ leiab, et väikeriik mossitab asjata, kuna omal ajal võttis Suurbritannia üritused nende õlult enda kanda.

ESCtoday andmetel ei sõida Kopenhaagenisse laulma ja tantsima ka Horvaatia, Slovakkia, Tšehhi Vabariigi, Monaco Vürstiriigi, Maroko ja Andorra esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles