Üha rohkem Soome ettevõtteid keelab tööajal nutitelefoni kasutamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome tööandjad on aina karmimalt suhtumas tööajal nutitelefoni kasutamisse.

Nimelt kardavad nad, et sealsed ahvatlused segavad inimestel tööd tegemast ning mõjuvad halvasti töö turvalisusele ja tõhususele, kirjutab Soome rahvusringhääling YLE.

Näiteks Ulvilas asuv Harju Elektri omanduses olev elektrotehnilisi tooteid ja lahendusi tootev firma Satmatic on piiranud töötajate nutitelefoni kasutamise aega. Firma sõnul võib isegi nii kahjutuna paistev tegevus kui muusika kuulamine mõjutada töö turvalisust ja produktiivsust.

«Kui sa istud, kõrvaklapid peas, ja näiteks läheb alarm tööle või juhtub midagi muud, millele tuleb kiiresti reageerida – sel juhul pole nutitelefoni kasutamine just ideaalne,» sõnas ettevõtte tegevdirektor Simo Puustelli.

Puustelli sõnul võib nutitelefonide agara kasutamisega ohtu sattuda ka firma konkurentsivõime. Internetipangas ülekannete tegemine või sotsiaalmeedias sõnumite kirjutamine võib tõmmata töötaja tähelepanu tööülesannetest ära. «Kui su tööeetika pole just täiuslik, võib telefonikasutamisahvatlus väga suureks osutuda. Samal ajal peaksime me aga võistlema Baltimaade, Venemaa või Hiina  tööjõududega,»  sõnas ta.

Soome töö- ja majandusministeeriumi hinnangul peaksid tööandjad välja töötama selged põhireeglid tööajal mobiiltelefoni kasutamise kohta. Küll ärgitas ministeerium firmasid enne reeglite sisseseadmist kõnelema ka oma töötajatega.

YLE küsitles ka ametiühinguid ning selgitas välja, et tööl nutitelefoni kasutamise keelanud või seda piiranud ettevõtted pole oma töötajalt sellekohaseid nurinaid kuulnud.

Puustelli sõnul on töötajad piirangute suhtes väga mõistvad. «See pole suur teema olnud. Tööandja ostab töötaja aega ja kõik saavad sellest aru,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles