Obama Boehnerile: lõpeta farss, lõpeta valitsuse tööseisak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja asepresident Joe Biden eile Washingtoni kohvikus.
USA president Barack Obama ja asepresident Joe Biden eile Washingtoni kohvikus. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kordas täna oma üleskutsest esindajatekoja vabariiklasest spiikrile John Boehnerile võtta vastu eelarve ja lõpetada seeläbi valitsuse tööseisak.

«Korralda eelarve üle hääletus, lõpeta see farss. Tee valitsuse tööseisakule lõpp,» ärgitas Obama spiikrit iganädalases raadiopöördumises.

Seoses teisipäeval alanud föderaalasutuste sulgemisega jäi sundpuhkusele umbes 800 000 töötajat ehk kolmandik riigiaparaadist, peatatud on enamik föderaalprogramme ja -teenuseid, mis ei ole vältimatult vajalikud. Elulise tähtsusega ametnikud, nagu lennujuhid, piirivalvurid, vanglatöötajad ja toiduohutusinspektorid, jätkavad tööd.

Ühendriikide senat on eelarve-eelnõu heaks kiitnud. Obama keelitas sama tegema ka vabariiklaste kontrolli all olevat esindajatekoda. «Esindajatekojas on piisavalt demokraatidest ja vabariiklastest saadikuid, kes on valmis sama tegema ja otsekohe tööseisaku lõpetama,» sõnas president.

«Vabariikliku Partei paremtiib ei lase spiiker Boehneril seda eelnõud hääletusele panna,» kurjustas riigipea.

Obama sõnul ei kavatse ta vastutasuks tööseisaku peatamise eest lunaraha maksta. «Seda ei tee ma ka vastutasuks võlalae tõstmisele,» lisas ta.

Ühendriikide riigivõlg ületab 16,7 triljoni dollari juures asuva võlalae 17. oktoobril. Valitsusametnikud on hoiatanud katastroofiliste tagajärgede eest, kui kongress õigeaegselt võlalimiiti ei tõsta. «Valitsuse töö seiskamine on järelemõtlematu tegu, kuid võlapiiri tõstmata jätmisele järgnev riigi majanduse seiskamine oleks märgatavalt halvem,» lausus Obama.

President lisas, et on alati valmis sõltumata parteilisest kuuluvusest koostööd tegema igaühega, kes soovib kasvatada USA majandust, luua uusi töökohti ja korrastada pikas perspektiivis riigi rahandust. «Kuid ma ei tee seda meie majandust ähvardavale šantaažile alludes.»

Boehner sarjas reedel taas Valget Maja seoses president Obama keeldumisega valitsuse töö taastamise üle läbi rääkida, öeldes, et see ei ole mingi neetud mäng.

Pärast vabariiklaste koosolekut ajakirjanikega kõnelenud Boehner kasutas teravaid väljendeid ja kritiseeris jõuliselt anonüümset valitsusametnikku, kelle sõnul ei ole vahet, kui kaua tööseisak kestab, kuna Valge Maja on eelarvesõda võitmas.

«See ei ole mingi neetud mäng!» ütles spiiker. «Ameeriklased ei taha, et nende valitsuse töö seisaks, ja mina ka mitte.»

Välisminister John Kerry kutsus täna kongressi üles tegema lõppu valitsuse osalisele tööseisakule ja mõtlema pikalt ja põhjalikult järele, missuguse sõnumi Ühendriikide suutmatus end kokku võtta maailmale saadab.

«Kui [seisak] kestma jääb või kordub, hakkavad inimesed kahtlema USA valmisolekus ja suutlikkuses valitud kursil püsida, kuid praegu seda ei juhtu ning ma arvan, et ka edaspidi mitte,» ütles Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) organisatsiooni tippkohtumise raames Bali saarel viibiv Kerry pressikonverentsil.

Valitsuse seiskamiseni viis vabariiklaste keeldumine eelarve-eelnõu heakskiitmisest, mis tagas rahastuse Obama tervishoiureformile. Vaatamata tööseisakule jõustus reform 1. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles