Eesti viinaralli takistab Soome kangete alkohoolsete jookide aktsiisi tõstmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majutusettevõtetes ööbivate Soome turistide arv vähenes oktoobris 9 protsenti.
Majutusettevõtetes ööbivate Soome turistide arv vähenes oktoobris 9 protsenti. Foto: Postimees

Soome õlleaktsiis on tõusnud samale tasemele kui enne 2004. aasta suurt alkoaktsiisi alandamist. Kangete alkohoolsete jooke aktsiisi on seevastu on kergitatud mõõdukamalt, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Alkohoolsete jookide aktsiis on tõstetud ühtlases tempos viimase kuue aasta jooksul. Näiteks maksavad siidri ostjad joogilt praegu rohkem makse kui 2000ndate alguses, näitab rahandusministeeriumi statistika.

Soomes hakkas 2004. aastal kehtima aktsiisiuuendus, mille käigus kärbiti peaaegu kõigilt alkohoolsetelt jookidelt makse keskmiselt 33 protsenti. Selle põhjuseks oli kartus, et pärast Eesti saamist ELi liikmeks algab soomlaste viinaralli Eestist Soome.

Soomes on kangeid alkohoolseid jooke maksustatud läbi aegade päris karmilt, kuna nende põhjustatud tervisekahjustused on lahjade napsudega võrreldes suuremad.

Nüüd on maksustamise raskuspunkt veidi muutunud. «Soomes joodavast viinast on ligi 25 protsenti ostetud välismaalt ehk peamiselt Eestist. Kangete alkohoolsete jookide maksutõus võib viia selleni, inimesed ostavad reisilt kaasa varasemast suuremaid koguseid. Õlle sissevedu Soome on samas vaid 8 protsenti,» rääkis SDP rahvasaadik ja parlamendi sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni aseesimees Anneli Kiljunen.

Sisseveetava kange alkoholi koguse suurenemine tähendaks samas riigimonopoli Alko läbimüügi vähenemist. Riik jääks osadest maksurahadest ilma, kuid alkoholi põhjustatavad probleemid püsiksid samad.

Põlissoomlaste parlamendirühma esimees Pirkko Ruohonen-Lerner on seisukohal, et Euroopa Liidu liikmelisuse ajal on alkoholipoliitika abinõude valik kitsenenud. Nii näiteks ei saa maksustamise otsuseid langetada puhtalt rahvuslikust vaatevinklist. «Maksustamine oli varem lihtne vahend, kuid maailm on muutunud ja alkoholipoliitikasse ei saa enam teha suuri muudatusi,» tõdes ta.  

Kui me saaks alkoholipoliitikat reguleerida üksnes maksude määramisega, võiks kangetele jookidele kehtivat aktsiisi tõsta, kuid Koonderakonda kuuluva Lasse Männistö sõnul pole see enam võimalik. Tema arvates ollakse napsudele kehtivate maksude osas «üsna piiri peal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles