Ekspert USA tervishoiureformist: inimestele kahjulikud tingimused on lõppenud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo.
Ain Aaviksoo. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Terviseekspert Ain Aaviksoo sõnul on alates 1. oktoobrist paljude ameeriklaste jaoks kättesaadav ravi, mis neile enne kättesaamatuks jäi.

Aaviksoo ütles ETV saates «Välisilm», et suur erinevus võrreldes varasemaga on see, et enam ei saa kindlustus keelduda ravi või väljakutsete katmisest, mistõttu on inimestele kahjulikud tingimused lõppenud. Samuti ei saanud seni kindlustust inimesed, kellel on varasemast mingi krooniline haigus, kuid oktoobrist alates ei saa kindlustus keelduda väljamaksete tegemisest ka juhul, kui inimene on kroonilist haigust varjanud.

Samas nentis Aaviksoo, et uus korraldus teeb murelikuks haiglad ja arstid, sest ajal, kui turg oli erakindlustuste juhtida, oli riigil vähem võimalusi piiranguid seada, näiteks sätestada ette, kui palju mingi teenus maksab.

«Nüüd, kui ostetakse riigilt subsideeritud kindlustust, siis täpselt nagu Eestis haigekassa, hakkab ka seal riik kehtestama, kui sageli, milliste arstide juures ja mis hinna eest ravi tuleb korraldada,» selgitas Aaviksoo. Ta lisas, et sellega kohanemine on USA-l veel ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles