Põhja-Korea ähvardas jälle USAd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid Pyongyangis paraadil
Põhja-Korea sõdurid Pyongyangis paraadil Foto: SCANPIX

Põhja-Korea edastas täna USAle hoiatuse «ootamatu ja kohutava õnnetuse kohta».

USA on viinud lennukikandjaid  ja teisi sõjalaevu Lõuna-Korea sadamate lähedusse, edastab Reuters.

Põhja-Korea armee juhid edastasid teate, et USA selline käitumine on lubamatu ning see võib viia katastroofiliste tagajärgedeni.

Lõuna-Korea juhtide kinnitusel osalevad USA sõjalaevad nende vetes treeningoperatsioonides.

Põhja-Korea allikate andmetel on selle riigi juhtkond andnud armeele käsu olla ründamiseks valmis. Põhja-Korea on alates selle aasta kevadest ähvardanud USAd, oma naaberriike ja teisi lääneriike rünnakutega.

Ründamisähvardused on seni siiski jäänud vaid ähvardusteks. Põhja-Korea poliitikat tundvate ekspertide hinnangul on patriootlikud vihakõned ja ähvardused vaid propaganda.

Lääneriikide arvates on Põhja-Koreal vajalikke aineid kümne tuumapommi valmistamiseks. USA luure andmetel puudub sellel riigil aga kaasaegne tehnoloogia.

Samuti ei vastavat selle totalitaarse riigi armee ettevalmistus ja relvatus tänapäeva nõuetele. Samas ollakse Põhja-Korea suhtes valvel, kuna 2010. aastal Lõuna-Korea vastu tehtud ootamatus rünnakus hukkus 50 inimest.

Põhja-ja Lõuna-Korea vaheline tüli on kestnud alates Korea sõjast. Sõlmiti küll relvarahu, kuid rahulepingut ei ole seni alla kirjutatud. Kahe Korea suhted halvenesid, kui Põhja-Korea sulges nende kahe halduses oleva Kasongi tööstuspiirkonna. Augustis jõuti siiski kokkuleppele ja see taasavati.

Põhja-Korea on alates 2011. aastast valitsenud Kim Jong-un.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles