Nobeli füüsikapreemia võitsid Englert ja Higgs

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsikud Peter Higgs (vasakul) ja François Englert.
Füüsikud Peter Higgs (vasakul) ja François Englert. Foto: SCANPIX

Nobeli füüsikapreemia võitsid täna belglane François Englert ja britt Peter Higgsi elementaarosakeste massi selgitamise eest.

Teadlastepaari tunnustatakse «jumala osakese» - massi olemasolu selgitava Higgsi bosoni avastamise eest, ütles füüsikapreemia komisjon.

Nemad avastasid teoreetiliselt mehhanismi, mis paneb aluse meie arusaamisele subatomaarsete osakeste massi päritolust, mis hiljuti sai kinnituse ennustatud elementaarosakese avastamisega, öeldakse komisjoni avalduses.

Nüüdseks Higgsi bosoni nime saanud osakese olemasolu ennustas šoti füüsik Peter Higgs 1964. aastal. See oli 2012. aastani ainus osakestefüüsika standardmudeli avastamata elementaarosake.

Higgsi, Englert'i ja teiste teoreetilistele töödele tuginedes tegelesid sajad teadlased kolm aastat Genfi lähedal Euroopa tuumauuringute keskuse (CERN) laboratooriumis suure hadronite põrguti abil bosoni otsimisega. 4. juulil 2012 teatati, et on avastatud elementaarosake, mis tõenäoliselt on Higgsi boson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles