Tubakatöösturid: seaduste karmistamine on tarbijaõiguste piiramine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed suitsetamisvastased sammud rohkem kui kümne aasta jooksul on kaasa toonud tubakatööstuse jõulise lobikampaania.
Esimesed suitsetamisvastased sammud rohkem kui kümne aasta jooksul on kaasa toonud tubakatööstuse jõulise lobikampaania. Foto: Toomas Huik

Euroopa Parlament hääletab teisipäeval tubakatoodete ja e-sigarettide turgu reguleerivate seaduste karmistamist, mida tubakatööstus nimetab tarbijaõiguste piiramiseks.

Ettepanekud näevad ette suuremaid hoiatusi sigaretipakkidel, mis katavad 75 protsenti pinnast, ning mentooliga ja muud moodi maitsestatud ning «saledate» sigarettide keelustamist.

Kõigi nende meetmete eesmärk on vähendada 500 miljoni elanikuga Euroopa Liidus (EL) järgmise viie aasta jooksul suitsetajate arvu kahe protsendi võrra, ütles Euroopa Komisjoni tervishoiuvolinik Tonio Borg parlamendisaadikuid poolt hääletama kehutades.

Tegemist on esimeste suitsetamisvastaste sammudega rohkem kui kümne aasta jooksul, mis on suunatud esmajoones noortele, kuid need on toonud kaasa tubakatööstuse jõulise lobikampaania, mis seab hääletustulemuse ohtu.

Parlamendiliikmete sõnul on ainuüksi Philip Morris investeerinud 1,4 miljonit eurot, veenmaks parlamenti mõnedest kavandatavatest piirangutest loobuma.

Möödunud reedel esinesid aga 16 EL-i liikmesriigi tervishoiuministrid üleskutsega seadus kiiresti vastu võtta. See pidanuks minema hääletusele juba septembris, kuid lükkus europarlamendi konservatiivide, liberaalide ja euroskeptikute palvel edasi.

Lobistidele teeb muret eeskätt e-sigarettide saatus. Kui neid hakatakse määratlema meditsiinitoodetena, nagu komisjon on ette pannud, tähendab see müüki üksnes apteekides.

Suitsetamisega seotud haiguste ravile kulub Euroopa Liidus 25 miljardit eurot aastas. EL-i hinnangul sureb igal aastal ühenduse 28 liikmesriigis suitsetamise tagajärjel 700 000 inimest.

Kui europarlament peaks uued tubakaseadused heaks kiitma, tuleb enne nende jõustumist leida liikmesriikide valitsustega mõnes punktis kompromiss, seega ei jõustu seadused lõplikult enne 2017. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles