Vabariiklased: Obama keeldub endiselt läbi rääkimast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama helistas täna hommikul esindajatekoja spiikrile John Boehnerile ja teatas, et ei ole endiselt nõus valitsuse osalise tööseisaku lõpetamiseks läbi rääkima, ütles spiikri kõneisik.

Obama helistas Boehnerile ajal, mil valitsuse tööseisak on kestnud juba pisut üle nädala ning terendab Ühendriikide maksujõuetus, kui kongress 17. oktoobriks 16,7 triljoni dollari tasemel asuvat võlalage ei tõsta.

Boehneri sõnul on ta valmis Obamaga eeltingimusteta eelarveküsimusi arutama.

President on seisukohal, et arvete tasumine on kongressi ülesanne ja neis küsimustes läbi rääkimine kujutaks endast ohtlikku pretsedenti.

Valitsuse seiskamiseni viis esindajatekojas enamuses olevate vabariiklaste keeldumine eelarve-eelnõu heakskiitmisest, mis tagas rahastuse Obama tervishoiureformile. Vaatamata tööseisakule jõustus reform 1. oktoobril.

Alates möödunud teisipäevast kuni esmaspäevani oli sundpuhkusel ligi 800 000 föderaalvalitsuse töötajat ehk kolmandik riigiaparaadist, kuid esmaspäeval naasis 400 000 kaitseministeeriumi tsiviilametnikku taas tööle. Peatatud on enamik föderaalprogramme ja -teenuseid, mis ei ole vältimatult vajalikud. Elulise tähtsusega ametnikud, nagu lennujuhid, piirivalvurid, vanglatöötajad ja toiduohutusinspektorid, jätkavad tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles